Kada Srbi u zemljama po svetu idu u penziju i gde su kakva pravila – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kada Srbi u zemljama po svetu idu u penziju i gde su kakva pravila

Penzijski sistemi se u celom svetu konstantno menjaju. Najnovija informacija je da Vlada Japana planira da poveća starosnu granicu odlaska u penziju, sa 65 godina na 70 godina.

Prošle godine Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Poljska pomerile su starosnu granicu, te u narednih deset godina najstariji građani ovih zemalja će moći u penziju tek sa navršenih 67 godina. Velika Britanija i Finska su u međuvremenu povećale granicu na 68 godina, prenosi Blic.

Srbija

Srbija je ženama 1. januara ove godine pomerila donju starosnu granicu, te one u penziju mogu sa 63 godine i 2 meseca života. Potreban broj godina radnog staža ostao je isti, minimum 15 godina. Tada je najavljeno da će se granica pomerati za, od 2 do 6 meseci, svake godine tako da će se 2031. žene moći penzionisati tek sa 65 godina.

Što se tiče muškaraca, prošle godine granica nije pomerana. U starosnu penziju mogu da idu sa navršenih 65 godina života, i kao i u slučaju žena sa minimalno 15 godina radnog staža.

Hrvatska

U Hrvatskoj prema poslednjim dostupnim podacima, živi oko 190.000 Srba, a njih čekaju sledeći uslovi za odlazak u penziju.

Hrvatska vlada planira da postepeno pomera starosnu granicu i za muškarce i za žene. Tako će 2030. godine žene umesto sa 62, kolika je granica sada, odlaziti u penziju sa 65, dok je plan da muškarcima, do 2038. godine, podignu donju granicu na 67 godina.

Danska

Oko 10.000 Srba trenutno živi u Danskoj, i sve ih čeka ranija penzija.

Tags
Back to top button