PKS upozorava privrednike – Budite oprezni prilikom izbora sertifikacione kuće – Bankar.rs
SVE VESTI

PKS upozorava privrednike – Budite oprezni prilikom izbora sertifikacione kuće

Sumnjivi sertifikati, nekompetentne organizacije koje izdaju sertifikate „po skraćenom postupku“ ili organizuju onlajn prodaju sertifikata, sve su učestalije pojave na tržištu i neophodno je da privrednici obrate pažnju i izaberu pouzdanu, referentnu sertifikacionu kuću, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije.

Sertifikacija je široko rasprostranjen tržišni mehanizam izuzetno značajan kako za samu organizaciju, tako i za potrošače i državu, bez obzira na to da li se radi o sertifikaciji proizvoda, osoba, procesa ili sistema menadžmenta. Rezultat sertifikacije je izdavanje zvaničnog dokumenta – sertifikata – koji predstavlja pisanu garanciju i objektivni dokaz usaglašenosti predmeta sertifikacije sa nekim standardom, podsećaju u resornom Centru PKS.

Sertifikat izdaje nezavisno i nepristrasno sertifikaciono telo nakon utvrđivanja usaglašenosti sa zahtevima odgovarajućeg standarda. Sertifikacija sistema menadžmenta organizacije, prema nekom od međunarodnih standarda, kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO/IEC 27001, ISO 50001 i drugi, važan je korak ka uspostavljanju, održavanju i stalnom unapređenju procesa, performansi, konkurentnosti i reputacije organizacije.

Izuzetno je važno angažovati pouzdanu, referentnu kuću za sertifikaciju, kako bi se obezbedio validan i verodostojan dokument, koji jača poverenje u celokupan sistem infrastrukture kvaliteta.

Kako pronaći pouzdanu kuću za sertifikaciju?

Zvaničan registar akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti koja posluju na terotoriji Republike Srbije vodi Akreditaciono telo Srbije (ATS), gde se, u zavisnosti od vrste akreditacije, primera radi, mogu pronaći i sertifikaciona tela za sertifikaciju sistema menadžmenta prema standardu SRPS ISO/IEC 17021-1:2015 – Ocenjivanje usaglašenosti — Zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta — Deo 1: Zahtevi.

Za sertifikaciona tela koja nisu akreditovana kod ATS, a posluju u Republici Srbiji, takođe, moguće je utvrditi da li su akreditovana u zemlji porekla i da li im je akreditacija validna (IAF – International Accreditation Forum).

Nadležne institucije u sistemu infrastrukture kvaliteta u Srbiji su: Akreditaciono telo Srbije, Institut za stadardizaciju Srbije, Direkcija za mere i dragocene metale i Ministarstvo privrede RS, kao državni organ nadležan za pitanja akreditacije, standardizacije, metrologije i ocenjivanja usaglašenosti, a za dodatnu stručnu pomoć ili mišljenje, moguće je obratiti se i Privrednoj komori Srbije: Udruženju za stručne, naučne i tehničke delatnosti ili Centru za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost.

Izvor: PKS

Tags
Back to top button