Bitkoin ove godine ide na 400.000 dolara? Blumberg objavio nove prognoze – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitkoin ove godine ide na 400.000 dolara? Blumberg objavio nove prognoze

Pre dva dana njujorška agencija Blumberg objavila je svoje mesečno izdanje „Izgledi kriptovaluta“, u kojem se bavi rastom tražnje bitkoina.

Kako navodi Bitkoin magazin, izveštaj je upadljivo „bikovski“ (tržište bikova je u berzanskoj terminologiji period kada cene uglavnom rastu), naročito kada se uzme u obzir da ga potpisuje jedna ugledna firma u finansijskoj i medijskoj sferi.

Evo nekih najzapaženijih stavova iz izveštaja Blumberga, prenosi B92.

Prema analitičarima njujorške kompanije, postepeno prihvatanje bitkoina utiče na ljudsku prirodu sklonu da podrži uspon kriptovaluta, pa se menadžeri fondova neodlučni da pređu Rubikon i ulože makar deo sredstava u to nalaze u neugodnom položaju, dok cena bitkoina raste u ambijentu nezapamćeno niskih kamatnih stopa i povećane vrednosti aktive.

Protekle godine rekordno niski prinosi na obveznice tokom pandemije odigrali su važnu ulogu u prihvatanju bitkoina, na šta sve više investitora obraća pažnju.

Blumberg takođe ističe kontrast između nedavnog kretanja cene bitkoina u odnosu na zlato, pa kaže u odnosu na zlato, kriptovaluta ima osnov za umanjenje nestabilnosti – količina bitkoina je ograničena. „Prihvatanje u mejnstrim i više cene povećavaju dubinu, što suzbija volatilnost i rizik“, piše Blumberg.

U izveštaju se nekoliko puta naglašava superiornost bitkoina kao monetarnog sredstva u digitalnoj ekonomiji u odnosu na zlato. Iako izgledi za zlato nisu „medveđi“ (tržište medveda je sinonim za opadanje berze u toku nekog vremenskog perioda), podaci o vrednosti i cenama navode Blumberg da zaključi kako bitkoin zamenjuje svog monetarnog prethodnika kao poželjnija nesuverena rezervna valuta u portfolijima investitora.

„Poslovica da ‘novac ide tamo gde mu je bolje’ najbolje opisuje ono što vidimo kada kompanije podržavaju rast cene bitkoina. To ne mora da znači pad cene zlata, ali većina indikatora pokazuje promenu globalne plime novca ka novoj digitalnoj valuti kao rezervnoj aktivi“, tvrdi njujorška agencija, a prenosi Bitkoin magazin.

„Bitkoinov odnos prema zlatu sličan je kao 2016, kada je najsjajniji metal dostigao blizu 1.400 dolara za uncu, a kriptovaluta je lansirana do svog maksimuma 2017. Ključna razlika ovoga puta je to što bitkoinu ratse vrednost a manje je spekulativan, zahvaljujući većem prihvatanju. Najveći svetski proizvođač električnih vozila po tržišnoj kapitalizaciji (Tesla) je objavivši kako će diverzifikovati deo sredstva u kriptovalutu omogućio bitkoinu da preskoči prag od 40.000 dolara“, piše Blumberg u svom izdanju.

U njemu se ističe da analitički modeli pokazuju kako se količina bitkoina na berzama smanjuje, uprkos tržištu bikova, što je suprotan trend u odnosu na tržište bikova iz 2017. godine. U izveštaju se navode procene Blumberga da bitkoin sledi put sličan onome iz 2013. i 2017, te grafikoni ukazuju na moguću cenu od čak 400.000 dolara.

U svakom slučaju, logaritamski, kretanje cene bitkoina tokom godina neverovatan je izazov za investitore u sadašnjem ekonomskom okruženju.

Tags
Back to top button