Kurs dinara u paru isti kao i prošle godine – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Kurs dinara u paru isti kao i prošle godine

Srednji kurs domaće u odnosu na evropsku valutu je u četvrtak, 8. aprila 117,56 dinara za evro. Ono što je interesantno je da je ovaj kurs identičan onom koji je dinar imao pre tačno godinu dana, prvog dana ove godine, ali i pre mesec dana, odnosno 8. marta ove godine.

Srednji kurs dolara, ipak, nije baš tako stabilan. Na dnevnom nivou, dinar je u odnosu na američku valutu ojačao za 0,2 odsto, ali je u odnosu na isti dan prethodnog meseca slabiji 0,1 odsto. Ako računamo kolika je bila promena u odnosu dve valute na godišnjem nivou, dinar je u odnosu na dolar ojačao 9,4 odsto. Na dan 8. aprila srednji kurs dolara je 98,82 dinara.

Naravno, ovo nije vrednost po kojoj je moguće kupiti ili prodati valute. U menjačnicama je prosečna cena za kupovinu evra 118, 1 dinar, dok se otkupljuje za 117,2. Banke, poslovično, naplaćuju znatno viši kurs, pa je gotovo na svim kursnim listama poslovnih banaka u Srbiji vrednost jednog evra, za prodaju, oko 119,92 dinara, dok ga kupuju za svega 114,63. Dolar za efektivu poslovne banke prodaju za 103,97, dok ga otkupljuju za 94,07 dinara.

Tags
Back to top button