Francuska agencija za razvoj odobrila 50 miliona evra Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Francuska agencija za razvoj odobrila 50 miliona evra Srbiji

Francuska agencija za razvoj (AFD) odobrila je 50 miliona evra za podršku Srbiji u njenoj reformi u oblasti klimatskih promena.
AFD je na zasedanju Odbora za strane države, u sredu, odobrila prvu fazu zajma za javni sektor za podršku Srbiji u oblasti klimatskih promena, objavila je Regionalna kancelarija AFD za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

U okviru ovog programa koji, u početnoj dvogodišnjoj fazi, obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Srbije, navedeno je u saopštenju.

Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom.

“Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo”, rekao je direktor regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan Dominik Otberg.

Kako kaže, taj program je takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo, naglasio je on.

U okviru ove inicijative, AFD će nastaviti da sarađuje sa vlastima na mobilizaciji dodatne finansijske i ekspertske podrške radi podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU (Green Deal) i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, poručio je Otberg.

Tags
Back to top button