MAT: Rast duga u javnim preduzećima zbog loše uprave – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

MAT: Rast duga u javnim preduzećima zbog loše uprave

Istraživanje poslovanja republičkih infrastrukturnih javnih preduzeća u Srbiji pokazalo je da država ima velikih problema u upravljanju preduzećima koja se nalaze pod njenom kontrolom, a ključni problem predstavlja efikasno upravljanje javnim preduzećima, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Istraživanje je obuhvatilo 22 velika republička i pokrajinska infrastrukturna javna preduzeća, čije je poslovanje u periodu 2015-2019. imalo veliki uticaj na poslovanje cele privrede, a ta preduzeća su u 2019. zapošljavala 85.378 radnika, odnosno 7,3 odsto ukupno zaposlenih u privredi i ostvarivala 2,2 milijarde evra bruto dodate vrednosti (BDV), ili 10,6 odsto BDV privrede Srbije.

Analiza finansijskog rezultata pokazuje da su ta preduzeća u periodu 2015-2019. prešla put od „dobitaša“ do gubitaša, ističu autori istraživanja, Edvard Jakopin i Nataša Čokorilo.

Petogodišnji bilans pokazuje da je neto dobiti 22 preduzeća smanjena za 40 odsto, ili za 160 miliona evra, a da su se neto gubici povećali za 50 odsto, odnosno za 86 miliona evra, navodi se u istraživanju.

„Grupaciji gubitaša železničkih preduzeća, Javnog preduzeća (JP) Putevi Srbije i JP PEU Resavica u 2018. i 2019. pridružila su se i energetska preduzeća, a pored toga, primetan je pad neto finansijskog rezultata kod Telekoma Srbija za 4,4 puta, zatim u JP Srbijagas, Pošta Srbije i Elektromreža Srbije“, upozoravaju autori.

U grupaciji četiri najveća „dobitaša“, najveći pad neto finansijskog rezultata registrovan je kod Telekoma Srbija za 4,4 puta – sa 91,9 milion evra u 2018. na 21 milion evra u 2019. godini.

Autori ističu da su za analizu koristili podatke Agencije za privredne registre.

Ukupne obaveze ta 22 preduzeća dostigle su 11,3 milijarde evra, svaki sedmi dinar ukupnih obaveza privrede potiče iz njihovog poslovanja, naglašavaju autori istraživanja.

„Obaveze EPS, Telekom Srbija, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije čine dve trećine obaveza sva 22 preduzeća zajedno. Dok se zaduženost privrede smanjuje, njihova zaduženost raste, a najzaduženija preduzeća su JP PEU Resavica, železnička i javna preduzeća na teritoriji Kosova i Metohije, Koridori Srbije, Skijališta Srbije i Telekom Srbija“, zaključuju autori.

Smatraju da je neophodno izvršiti depolitizaciju procesa upravljanja i donošenja odluka u preduzećima, uspostavljanje finansijske discipline, smanjenja broja zaposlenih, poslovno-tehničke konsolidaciju i modernizaciju, kao i druge reforme u cilju poboljšanja poslovanja.

Izvor: N1 info

Tags
Back to top button