Na prodaju tvitovi, članci, muzika… – Da li je NFT trend koji će se zadržati ili još jedan balon koji će pući? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Na prodaju tvitovi, članci, muzika… – Da li je NFT trend koji će se zadržati ili još jedan balon koji će pući?

Proteklih nedelja u digitalnom svetu vlada ludnica za takozvanim nezamenljivim tokenima. Danas se sve nudi kao NFT, a cifre koje se okreću na tržištu su neverovatne, ali pitanje je hoće li se taj trend zadržati, piše hrvatski portal Zimo.

Da li je NFT (non-fungible tokens, odnosno nezamenljivi tokeni) samo prolazan internet trend, potencijalni balon koji će se izduvati i učiniti bezvrednim milione dolara koji se ulažu u njega ili ćemo u budućnosti sve više digitalnih proizvoda kupovati i posedovati upravo na ovaj način?

Odgovor, naravno, još ne znamo, a mišljenja stručnjaka su različita, međutim, većina njih se slaže kako nije reč o prolaznom trendu, već o standardu prilagođenom digitalnim vremenima u kojima živimo.

NFT se odnosi na digitalnu imovinu čije se vlasništvo potvrđuje “blokčejn” tehnologijom. Ono što je zbunjujuće i mnogima u potpunosti nejasno je činjenica da se npr. neka fotografija, video-zapis ili sportska memorabilija koja se prodaje kao NFT može jednostavno besplatno preuzeti na računare i mobilne uređaje, a opet neki za takve digitalne umetnine plaćaju neverovatne svote.

Tako je digitalni umetnik Bipl svoj najpoznatiji rad prodao za više od 69 miliona dolara – reč je o kolažu njegovih radova za koji je neko platio tako veliku svotu, a vi taj isti kolaž možete besplatno snimiti na svoje uređaje.

Razlika je u tome što će osoba koja je platila skoro 70 miliona dolara imati sertifikat da je ona pravi vlasnik originala koji je prodao Bipl, što je potvrđeno u blokčejnu.

NFT je postao toliko popularan da se putem posebnih platformi danas prodaju i tvitovi, novinski članci, muzika, interaktivne digitalne kartice za kolekcionare, pa čak i digitalne kuće koje morate platiti više od prave kuće, ali u njima ne možete živeti, već ih možete razgledati u virtuelnom svetu na vašem računaru. I pri tome imati potvrdu da je to baš vaša (digitalna) kuća.

Jedan od kritičara takvog trenda i NFT-a je poznati komičar Džon Kliz koji je na svom iPadu nacrtao most i prodaje ga kao NFT – stavio ga je na aukciju, a osoba koja plati više od 69 miliona dolara, dobiće original tog mosta.

Tags
Back to top button