Evo koji poslovi su profitabilni u doba korone – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koji poslovi su profitabilni u doba korone

Pandemija koronavirusa ozbiljno je uzdrmala svetsku ekonomiju i uvela neke ključne promene u pojedine privredne grane. Miloš Turinski iz Infostuda objašnjava za Nova.rs da su u Srbiji najviše profitirale oblasti oko IT industrije, onlajn prodaje i prehrambene industrije i da se u tim oblastim. Došlo je do logičnog pada aktivnosti u uslužnim delatnostima, ali stručnjaci veruju da možemo očekivati izvestan napredak u narednim mesecima.

Promena načina života izazvana pandemijom koronavirusa, te prelazak na takozvanu “novu normalnost” uticalo je na razvoj privredne aktivnosti širom planete, pa tako i Srbiji, prenosi Nova.rs.

Bez obzira na različita istraživanja i procene ekonomskih analitičara, jasno je da je pandemija uticala negativnao na oblasti iz uslužnog sektora kao što su turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, dok su najtraženiji poslovi među građevinskim radnicima, trgovcima i medicinskim radnicima, što govore i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na listi traženih poslova, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje za 2021.godinu našle su se i osobe čija su zanimanja čistač prostorija, manipulant u proizvodnji kablova i provodnika, komunalni higijeničar, šivač tekstila, pomoćni elektromonter, ali i paker i prodavac.

Miloš Turinski iz Infostuda rekao je za Nova.rs da se dogodila ekspanzija pojedinih poslova, ali da je teško govoriti kolike su zarade u tim poslovima jer svega četiri odsto poslodavaca to ponudi u oglasima.

“Kada gledamo situaciju u poslednjih godinu dana, naše tržište se skroz vratilo u normalu posle vanrednog stanja. U kriznim momentima održale su se one delatnosti kojima je bilo omogućeno da rade kao što je trgovina životnih namirnica. Tu smo doživeli ekspanziju, s obzirom na to da su se masovno tražili trgovci, kasiri i radnici u prodavnicama”, rekao je Turinski i dodao da to važi i za benzinske pumpe.

On je napomenuo da je interesantno da je došlo do ekspanzije aktivnosti u sektoru transporta.

“Kada pričamo o tome treba biti jako određen i reći da to važi za kurirske službe i dostavljače. To su profesije koje su doživele najveći rast zbog epidemioloških mera koje su praktično stalno na snazi. Nisu oni bili loši ni pre toga, ali u ovih godinu dana vidimo ozbiljan rad”, nastavio je naš sagovornik.

Turinski je dodao da mi kao tržište rada nismo doživeli nikakve značajne transformacije.

“Nama je i dalje kada pogledamo unazad i pre korone oblasti poput trgovini, prodaje, IT industrije, mašinstva, elektrotehnike najtraženije na tržištu rada. Bilo je samo pitanje koliko će se oglasa pojaviti, ali trend je prisutan. Kada smo ušli dublje u priču da vidimo koje se to aktivnosti ne traže nama su izostali pretežno sezonski poslovi od maja do septembra jer je pandemija nametnula takve uslove”, određen je Turinski.

On je rekao da najviše trpe sektori turizma i ugostiteljstva, što je očekivano i prirodno zbog zatvaranja širom sveta, te naglasio da se slično dešava sa muzičkom industrijom. Turinski je naglasio da su zanimanja koja se rade od kuće, odnosno preko interneta svakako vrlo profitabilna i imaju perspektivnu budućnost.

“Ako pogledamo unazad, jedna od retkih oblasti koja praktično i nije osetila probleme izazvane pandemijom jeste IT industrija. Digitalni rad jeste svakako jedan od perspektivnijh stvari”, jasan je Turinski i naglasio da su i dalje deficitarne pozicije u zanatskim poslovima.

“To su zanimanja za koje vam treba srednja stručna smena. Tu imamo permanentan nedostatak radne snage, sve je manje električara, automehaničara i drugih poslova koji se danas traže bez obzira na pandemiju”, zaključio je Turinski.

Prema podacima koji su dostupni na Infostudu.com i prethodnih godina situacija je bila slična kada je reč o poslovima koji se traže. Prema podacima iz 2018.godine, najviše su bili traženi poslovi u administraciji, poslovima, prodaje i ljudskim resursima, kao i IT industriji gde je i dalje naći zaposlenje.

Tags
Back to top button