Udeo dolara u globalnim rezervama na najnižem nivou od 1995. godine – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Udeo dolara u globalnim rezervama na najnižem nivou od 1995. godine

Udeo američkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je u poslednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u poslednjih 25 godina, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Analitičari kažu da je do pada delom došlo zbog prilagođavanja vrednosti.

Udeo dolara u svetskim deviznim rezervama pao je na 59 posto u četvrtom kvartalu sa 60,5 procenata u trećem tromesečju 2020, nastavljajući silazni trend treći kvartal zaredom, prenosi Raša tudej navodi Tanjug.

Pre 25 godina, odnosno 1995, udeo američke valute u ukupnim svetskim rezervama iznosio je 58 odsto.

Ipak, prema podacima MMF-a, dolar i dalje ima najveće učešće u deviznim rezervama centralnih banaka širom planete.

Analitičari navode da su svetske devizne rezerve u američkom dolaru dostigle najviši nivo od 7,0 biliona dolara u četvrtom tromesečju. U trećem kvartalu su iznosile 6,93 biliona dolara. Globalne rezerve u evrima su uvećane na kvartalnom nivou za sedam procenata, na 2,52 biliona dolara.

Udeo evra u globalnim rezervama iznosio je u poslednja tri lanjska meseca 21,2 posto u odnosu na 20,5 procenata u trećem kvartalu, što je najviši nivo od 2014. Najveće u učešće evra u svetskim deviznim rezervama, od 28 odsto, zabeleženo je 2009.

Udeo kineskog juana u globalnim rezervama nastavio je uspon u periodu oktobar-decembar četvrti kvartal uzastopno, dostigavši nivo od 2,25 posto, pri čemu su rezerve u renminbiju u posmatranom tromesečju skočile za 9,0 procenata na 267 milijardi u dolarskoj protivvrednosti.

MMF je počeo da prati učešće kineske valute u globalnim deviznim rezervama od 2017. godine.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button