Svetsko čudo? Premijerka za četiri godine petostruko povećala minimalac – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Svetsko čudo? Premijerka za četiri godine petostruko povećala minimalac

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern povećala je minimalnu platu i poreze za najbogatije.

Ona je ranije pozvala i firme da tokom pandemije uvedu četvorodnevnu radnu nedelju

Minimalna plata je podignuta na 20 dolara na sat, a oni sa najvišim platama ubuduće mogu da računaju na 39 odsto poreza.

Povećanje minimalne plate za 1,14 dolara na sat uticaće na oko 175.000 radnika i povećati masu plata u privredi za 216 miliona američkih dolara.

Prema podacima OECD-a, Novi Zeland je i dosad bio među pet zemalja sa najvišom minimalnom platom na svetu. Džasinda Ardern postupno je povećavala minimalce tokom protekle četiri godine: 2017. je bila pet puta manja, na nivou od 4,25 dolara.

Iznos minimalne plate važan je pogotovo u vreme pandemije, jer nju primaju mnogi zaposleni na aerodromu i na graničnim poslovima, na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Sindikati su za njih tražili povećanje dnevnice na 22,10 dolara.

Nova najviša poreska stopa primeniće se na sve koji zarađuju više od 180.000 dolara godišnje, tj. na oko dva odsto Novozelanđana. Taj porez bi u budžet trebalo već ove godine da donese dodatnih 550 miliona dolara prihoda.

Predstavljajući promene koje idu u korist siromašnijima, premijerka Džasinda Ardern rekla je da vlada time ispunjava predizborna obećanja, prenosi Jutarnji list. Promene predstavljaju stvarno jačanje podrške koju pružamo našim najranjivijima, poručila je Ardern.

“Treba još puno toga učiniti, uključujući gradnju više domova, poboljšanje našeg zdravstvenog sistema, ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje za zapošljavanje”, rekla je premijerka, kako piše Gardijan. Poseban su problem vrlo visoke cene stanova, više od 22.800 porodivca čeka na javni stan, odnosno kuću.

Opozicija se buni protiv povećanja minimalne plaćte. “Naglo povećanje minimalne plate u razdoblju krajnje neizvesnosti za mala preduzeća ekonomski je vandalizam”, poručili su.

Prošle godine Ardern je pozvala novozelandske poslodavce da razmotre usvajanje četvorodnevne radne nedelje kao jedan od načina za oporavak od pandemijske recesije. Kao što se otkrilo da su radnici produktivniji radeći od kuće, podstakla je poslodavce da eksperimentišu i sa skraćenim radnim vremenom.

Inače, Ardern je među najomiljenijim političarkama na svetu, što pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora koji su u Novom Zelandu održani u oktobru prošle godine. Ardern je tada Laburiste povela do najveće pobede u više od pola veka te je stranka osvojila 65 od 120 zastupničkih mesta.

Tags
Back to top button