Rejting agenciji Mudis mora da plati kaznu od 3,7 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Rejting agenciji Mudis mora da plati kaznu od 3,7 miliona evra

Berzanski regulator Evropske unije saopštio je danas da je izrekao novčanu kaznu rejting agenciji Mudis od 3,7 miliona evra (4,35 miliona dolara).

Kao razlog navodi se kršenje propisa koji se odnose na sukob interesa akcionara.

Sva kršenja propisa su proistekla iz nemara kompanije, saopštila je Evropska komisija za hartije od vrednosti i tržište (ESMA), dodajući da je kazna izrečena za pet Mudisovih podružnica sa sedištem u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Britaniji, izveštava Rojters.

Prema oceni ESMA-e, Mudis nije imao adekvatne interne politike i procedure za otkrivanje sukoba interesa akcionara, čime je, kako je utvrđeno, kršio pravila EU u periodu između 2013. i 2017. godine.

Kako objašnjava ESMA, kršena su pravila koja se odnose na sprečavanje rejting agencija da daju ocene o rejtingu kompanija u kojima poseduju 10 posto ili više akcija ili imaju funkciju u njihovim upravnim odborima.

“ESMA smatra da je od ključne važnosti da se osigura nezavisna, kvalitetna ocena rejtinga i zaštite investitori, da (rejting agencije) pažljivo detektuju i zatim eliminišu sukob interesa kako bi se izbeglo mešanje akcionara u proces ocenjivanja kreditnog rejtinga”, poručio je evropski regulator.

Portparol Mudisa je izjavio za Rojters da je “ESMA utvrdila da Mudis Investors Servis (MIS) nije nameravao da krši propise EU i da nije uticao na kvalitet bilo kog rejtinga”.

Iz Mudisa, koji je jedna od tri najveće agencije za kreditni rejting uz S&P Global i Fič, dodali su da je evropski regulator prepoznao korake koje je agencija preduzela da bi sprečila slična kršenja pravila u budućnosti.

ESMA je zbog sličnih prekršaja pre pet godina kaznila i agenciju Fič sa 5,1 miliona evra.

Tags
Back to top button