Ponuda frilenserima: Sve ispod minimalca se ne oporezuje – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ponuda frilenserima: Sve ispod minimalca se ne oporezuje

Država je frilenserima uputila novi predlog za rešavanje problema oporezivanja frilensera. Kako portal N1 saznaje, stari dug ovim bi još pojeftinio, a prihodi do iznosa minimalne zarade ne bi bili oporezovani.

U novom predlogu podignut je iznos neoporezivog minimuma na 384.000 dinara godišnje. To znači da mesečni prihodi frilensera, do iznosa od 32.000 dinara, ne bi bili oporezovani.

Međutim, ovo se odnosi samo na stari dug, za koji će frilenserima biti priznati i normirani troškovi od 43 odsto – što predstavlja poresko oslobođenje.

To bi značilo da svi oni koji su mesečno prihodovali do oko 56.000 dinara u proteklih pet godina, tačnije godišnje do 674.000 dinara, ne bi trebalo da imaju zaostali dug na ime poreza i doprinosa.

U predlogu države ostaje da poresko oslobođenje, tj. normirani troškovi od 43 odsto ne važe od od 1. oktobra.

Na buduće prihode frilenseri će imati samo neoporezivi minimum od 18.300 dinara mesečno, čime će buduće poresko opterećenje biti znatno skuplje od starog.

Frileseri koji su u proteklih pet godina prihodovali više od 32.000 dinara mesečno, moći će poreze i doprinose da namire u narednih 10 godina, na 120 rata.

Kamata se otpisuje, a kašnjenje u namirivanju rate ne bi značilo automatski raskid reprograma, već obračun kamate do dana uplate.

U predlogu države takođe je ostalo da se porez ubuduće plaća na kvartalnom nivou.

Izvor:Nova.rs

Tags
Back to top button