Danas kreće prijava za državnu pomoć, isplata u maju – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Danas kreće prijava za državnu pomoć, isplata u maju

Danas kreće prijavljivanje za isplatu polovine minimalne zarade za april.

Na to je juče podsetio ministar finansija Siniša Mali. Ovaj vid pomoći deo je trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije.

Pomenutim paketom pomoći privredi i građanima predviđena je isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi i za ovu meru je izdvojeno 69,8 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije.

“Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu. Prva isplata polovine minimalne zarade biće izvršena 8. aprila i ona će se odnositi na mesec mart, a zatim slede uplate u maju i junu mesecu. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog”, naveo je ministar Mali.

On je podsetio da Uredba o utvrđivanju Programa direktnih davanja predviđa da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi. Ministar je naveo i da je za privrednike dobra vest što će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara.

Tags
Back to top button