Visa dozvolila korišćenje kriptovaluta u okviru svoje platne mreže – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKOMPANIJEKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Visa dozvolila korišćenje kriptovaluta u okviru svoje platne mreže

Kompanija Visa dozvolila je upotrebu kripto valuta za poravnanje transakcija u svojoj platnoj mreži, i to preko stejblkoina američkog dolara (USDC). Proces je omogućen putem platforme Ethereum, jednog od najaktivnije korišćenih blokčejnova otvorenog koda[1]. Ovaj projekat nalazi se u pilot fazi koju Visa realizuje u partnerstvu sa Crypto.com, velikom svetskom kripto platformom, a u planu je da mogućnost poravnanja u stejblkoinima bude ponuđena i drugim partnerima kasnije ove godine.

Podrška digitalnim valutama označava važan korak napred u strategiji razvoja kompanije Visa, kako bi se nastavilo sa unapređivanjem svih oblika kretanja novca, kako u okviru Visa mreže, tako i šire. Vodeći brigu o svom globalnom prisustvu i pouzdanosti brenda, Visa je usmerena na to da stvori dodatne vrednosti platnog ekosistema, i da učini kriptovalute sigurnijim, korisnijim i primenljivijim za plaćanja.

U prethodnoj godini, Visa je radila na stvaranju uslova za uvođenje digitalnih valuta u okviru postojeće platforme u okviru koje se svakodnevno vrši promet milijardi dolara kroz hiljadu institucija, na više od 200 tržišta i u 160 različitih valuta. U saradnji sa Anchorage, ekskluzivnim Visa partnerom za poravnanje digitalnih valuta, Visa je pokrenula pilot projekat koji omogućava Crypto.com da kompaniji Visa plaća u stejbkloinima kako bi izmirio deo svojih obaveza prema Crypto.com Visa programu kartica.

Standardni postupak poravnanja kompanije Visa podrazumeva da partneri svoje obaveze izvršavaju u tradicionalnoj valuti, što može uzrokovati dodatne troškove i poteškoće preduzećima koja su izgrađena na digitalnim valutama. Sposobnost namirivanja u stejblkoinima (USDC), samim tim, može pomoći Crypto.com i drugim matičnim kripto kompanijama da razmotre upotrebu novih poslovnih modela bez korišćenja tradicionalnih valuta. Unapređenja Visa trezora i integracija sa platformom Anchorage, bankom digitalnih sredstava, ujedno, osnažuje sposobnost kompanije Visa da direktno podrži novu digitalnu valutu centralne banke (CBDC), kada bude nastajala u budućnosti.

„Izvorne kripto fintek kompanije žele partnere koji razumeju njihovo poslovanje i složenost digitalne valute“,rekao je Džek Forstel, izvršni potpredsednik i šef proizvoda kompanije Visa. „Ova najava označava prekretnicu u našim naporima da odgovorimo na potrebe finteka koji posluju u stejblkoinsu ili kripto valuti, što je samo nastavak onoga što svakodnevno radimo, a to je da plaćanja u različitim valutama širom sveta učinimo jednostavnijim“, dodao je Džek Forstel.

Kris Marsalek, suosnivač i direktorka Crypto.com istakla je: „Zabeležili smo rekordan rast našeg poslovanja u poslednjoj godini. Kako bismo nastavili da ubrzavamo tranziciju na kripto valute, potrebni su nam partneri koji razumeju priliku i alate koji će nam pomoći da brže i efikasnije izađemo na tržište. Budući da smo već nekoliko godina partneri sa kompanijom Visa, drago nam je što zajedno pokrećemo jedan uzbudljivi svet stejblkoin plaćanja“.

„Anchorage platforma je namenski napravljena za institucije poput kompanije Visa kako bismo gradili nove kripto proizvode. Bili smo zajedno sa kompanijom Visa još od 2019. godine i drago nam je što vidimo kako prva stejblkoin plaćanja oživljavaju putem Anchorage aplikacionog programskog interfejsa (API),“ rekao je Diogo Monika, suosnivač i predsednik Anchorage-a.

Dejvid Put, direktor kompanije Centre, koja nadgleda licenciranje stejblkoina američkog dolara (USDC) rekao je: „Visa predvodi tržište svojim inovativnim pristupom plaćanjima u mnogim oblicima. Impresionirani smo njihovim naporima. Prisustvo kovanica američkog dolara na Visa mreži je izvanredan korak napred u našoj misiji da povežemo svet putem stejblkoinsa izgrađenih po standardima naše kompanije, a počevši od USDC“.

Tags
Back to top button