Koliko država uzima frilenserima – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Koliko država uzima frilenserima

Ako se primeni ovo što predlaže država, to će definitvno ubiti frilensere u Srbiji, ocenila je Katarina Pavlović iz Udruženje radnika na internetu. Upozorila je da bi posle svih davanja državi frilenseru sa prosečnom platom od 500 evra mesečno ostalo manje od minimalca.

Pavlović je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S iznela detaljnu računicu koliko bi frilenseri prema predlogu koji im nudi država trebalo da plate.

Radnici koji zarađuju ispod 200 evra mesečno ne bi, prema tom predlogu, plaćali nikakav porez za stari dug.

Najviše frilensera, kako je navela Pavlović, ima prosečna primanja oko 500 evra mesečno, odnosno 58.750 dinara, što je godišnje 705.000 dinara.

Predlog vlade podrazumeva da filenseri imaju pravo na neoporezivi iznos od 18.300, što je na mesečno nivou 219.600 dinara.

Takođe, kako je objasnila imaju pravo i na normirane trškove, od 43 odsto što je na godišnjem nivou 303.150 dinara.

Kada se normirani troškovi i neoporezivi deo oduzumu od godišnih primanja, ostaje poreska osnovica od 182.150 dinara.

“Na tu osnovicu treba da se primeni porez od 20 odsto, još 10,3 odsto doprinosi za zdravstvo. Kada se to sve obračuna dobijete da je vaša rata za stari dug koju ćete plaćati narednih 10 godina odnosno 120 meseci oko 4.600 dinara mesečno” objasnila je Katarina Pavlović i ocenila da to samo po sebi ne deluju kao veliki iznos.

To je, međutim, samo stari dug, dok frilenseri od sredine oktobra prošle godine moraju redovno da izmiruju tekuće obaveze.

Za te obaveze ide druga računica i za razliku od računice za stari dug, za tekuće dugove normirani troškovi su 18.300 mesečno fiksno.

Nakon tog odbitka na platu od 58.750 dinara, poreska osnovica ostaje 40.450 dinara.

Na tu poresku osnovu frilenser plaća porez 20 odsto, penzijsko osiguranje 25 odsto i zdravstveno osiguranje 10,3 odsto.

“Kada to sve iskalkulišete, dobijete da državi svakih mesec treba da platite oko 22.300 dinara. Plus stari dug od oko četiri hiljade, znači da svaki mesec državi morate da plaćate 27 hiljada. Tada vam od onih 500 evra sa početka ostaje 31 hiljada što je manje od minimalca” zaključila je Katarina Pavlović.

Ona je prenela da su im predstavnici Vlade Srbije na jučerašnjem sastanku rekli da ne mogu da pristanu da se frilenserima otpišu stari dugovi i da ima se porez naplaćuje od oktobra prošle godine.

Za novi dug, kako je navela, prvo bi trebalo da se vidi šta država nudi frilnserima za namete koje im bude uzimala.

Predstavnica frilensera je navela da je u Severnoj Makedoniji obaveza frilensera da plate od 8 do 10 odsto poreza, dok je ostavljena kao opciona mogućnost da li žele ili ne da plaćaju doprinose. U Bosni i Hercegovini frilenseri plaćaju 10 odsto poreza i 4 odsto doprinosa za zdravstvo.

Prema predlogu koji Vlada trenutno nudi frilenserima, oni bi državi za porez i doprinose trebalo da daju oko 45 odsto zaraze, navela je Pavlović i ocenila da to spada u veće namete u Evropi.

Ona upozorava da će “ukoliko zaživi ovaj predlog to biti kraj frilensinga u Srbiji” i podsetila da su mnogi frilenseri već prestali da rade.

Tags
Back to top button