Državnu pomoć dobiće više od milion radnika, prva rata 8. aprila – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Državnu pomoć dobiće više od milion radnika, prva rata 8. aprila

Prijava firmi za državnu pomoć u okviru trećeg paketa mera pomoći privredi ističe danas. Za svakog prijavljenog radnika sleduje po 46.350 dinara, a prva rata od 15.450 dinara biće isplaćena poslodavcima 8. aprila.

Prijava je počela 1. marta, a reč je o tri puta po pola minimalne zarade za januar. Pravo na ovu pomoć ima tačno 1.505.093 radnika zaposlenih kod preduzetnika, te u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Prva uplata polovine “minimalca” sledi 8. aprila, a zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu. Ova podrška praktično “pokriva” zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Poreska uprava saopštila je danas da ističe rok za podnošenje izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja i obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

“Podsećamo sve privredne subjekte koji prihvataju isplatu direktnih davanja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije, da 31. marta 2021. ističe rok za podnošenje obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine, kao i posebne izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja na portalu Poreske uprave, za direktna davanja čija uplata će biti izvršena u aprilu 2021.”, navodi se u saopštenju.

Privredni subjekt koji u propisanom roku ne popuni posebnu izjavu na portalu Poreske uprave neće ostvariti pravo na direktna davanja bez obzira na to da li je podnet obrazac PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Napominju da privrednim subjektima koji ne podnose obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene i nisu preduzetnici, odnosno preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade, direktna davanja se isplaćuju bez davanja izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja u rokovima.

Podsetimo, država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Tags
Back to top button