SAD će biti bogatije od Kine još najmanje 50 godina – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

SAD će biti bogatije od Kine još najmanje 50 godina

Sjedinjene Američke Države će ostati bogatije od Kine, kada je u pitanju parametar BDP po glavi stanovnika, barem još pola veka. To u svojoj najnovijem komentaru zaključuje Sajmon Batist (Simon Baptist), vodeći ekonomista globalnog odeljenja u Economist Intelligence Unit, analitičkoj “ispostavi” londonskog The Economist magazina.

Poslednji raspoloživi podaci koje je dostavio MMF pokazuju da je kineski BDP po glavi stanovnika prošle godine iznosio 10.582 dolara, dok je u isto vreme u SAD dosegao 63.051 dolar, odnosno šest puta veću vrednost.

Batist je izneo stav da će Kineska privreda veoma brzo u nominalnim vrednostima preteći američku – to je samo pitanje trenutka, kaže, i posledica je skaliranja ekonomija u odnosu na broj stanovnika, celokupnu ponudu, tražnju i industrijsku proizvodnju.

S druge strane, ekonomski rast do trenutka kada će preraspodela te novostvorene vrednosti po glavi stanovnika sustići rezultate iz SAD potrajaće još neko vreme. Naravno, uporedo sa rastom kineskih rezultata dolaziće i do pomeranja američkih, mada očekivano sporijim tempom.

Statistika pokazuje i da je pandemija korona virusa ubrzala “susret dve ekonomije”, gledano u nominalnim vrednostima izraženim u dolarima. Ranije prognoze su pokazivale da će se to dogoditi 2034. godine, ali su zbivanja iz proteklih 12 meseci pomerila momenat izjednačavanja za čak dve godine unapred, jer je ekonomija SAD doživela kontrakciju od 3,5 odsto BDP-a (podaci sa Bureau of Economic Analysis) dok je kineska zabeležila rast od 2,3 odsto, prenosi CNBC.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button