Izdvojeno 7 milijardi za pomoć za zapošljavanje građana, evo koje kategorije stanovništva su obuhvaćene – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Izdvojeno 7 milijardi za pomoć za zapošljavanje građana, evo koje kategorije stanovništva su obuhvaćene

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje zapošljavanja od 2021. do 2023, po kome je predviđeno da se za različite projekte i aktivnosti ove godine izdvoji nešto više od 7 milijardi dinara kako bi se povećala uposlenost radno sposobnog stanovništva.

Prema saznanjima medija, ti projekti biće realizovani kroz programe Ministarstva rada, sporta i omladine, privrede, prosvete, ali i lokalnih samouprava i Nacionalne službe za zapošljavanje, u čijim budžetima su za njih definisana i sredstva.

Cilj je da se obezbedi rast zaposlenosti kroz međusektorske mere i podizanje znanja kako bi se unapredila ponuda i potražnja za radnim angažovanjem, unapredi položaj nezaposlenih osoba na tržištu rada i istovremeno stvori institucionalni okvir za politiku zapošljavanja. Poseban fokus u tim programima vezan je za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma jer oni, po proceni, imaju nepovoljan položaj na tržištu rada. Pored toga, obezbeđen je novac za posebne projekte prekvalifikacije nezaposlenih i to za deficitarne IT stručnjake, prenose Novosti.

Sve te aktivnosti definisala je Radna grupa, koju je 20. juna 2020. godine formiralo Ministarstvo rada, koja je uradila i Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine. Akcioni plan je konkretizacija mera za koje je u okviru različitih ministarstava i institucija, predviđen i novac za realizaciju. Po tom dokumentu Ministarstvo rada ove godine za projekat podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom obezbediće 550 miliona dinara a iz njegove kase platiće se i 150 miliona za IT prekvalifikaciju. Istovremeno u finansijskom planu NSZ za 2021. godinu je opredeljeno 5,2 milijarde dinara za mere aktivne politike zapošljavanja dok će lokalne samouprave za isti program obezbediti još 900 miliona.

I Ministarstvo sporta će iz svojih fondova obezbediti 100 miliona dinara za projekte vezane za zapošljavanje mladih dok je Ministarstvo prosvete planiralo 14,8 miliona za unapređenje kvaliteta obrazovanja i još 10 miliona za promociju dualnog obrazovanja. S druge strane Ministarstvo privrede je u okviru podrške razvoju preduzetništva obezbedilo još 200 miliona dinara.

Izvor iz Nemanjine 11 navodi da je cilj ovako definisanih mera značajno smanjenje nezaposlenih ljudi ali i unapređenje kvalitetne zaposlenosti.

– Ovom poslu Vlada je pristupila izuzetno ozbiljno zbog čega je i formirana radna grupa u kojoj su predstavnici različitih ministarstava i institucija ali i sindikata, poslodavaca i nekih međunarodnih organizacija poput GIZ a. Sve utvrđene aktivnosti ali i finansijska sredstva potrebna za njihovu realizaciju su sada objedinjena i tačno se zna šta i koliko košta. Posebno je značajno što su za kategorije nezaposlenih iz najugroženijih grupa, poput Roma, žena, invalida, izdvojena posebna sredstva – objašnjava sagovornik.

Tags
Back to top button