Automobilski gigant zbog afere traži odštetu od bivših šefova – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Automobilski gigant zbog afere traži odštetu od bivših šefova

Nemački automobilski gigant Folksvagen je objavio da će tražiti odštetu od bivšeg direktora Martina Vinterkorna i bivšeg čelnika Audija Ruperta Stadlera.

Razlog je skandal sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Advokatska kancelarija Glajs Luc sprovela je istragu koja je obuhvatila pregled i analizu 1,6 miliona datoteka i više od 1.550 razgovora i ispitivanja, navela je kompanija.

“Nadzorni odbor Folksvagena AG završio je postupak razjašnjenja i okončao istragu o uzrocima dizelske krize i odgovornosti, koju je pokrenuo u oktobru 2015. godine.”

Zaključak je da su Vinterkorn i Stadler prekršili dužnosti koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije. Ostali članovi uprave oslobođeni su odgovornosti za skandal, prenosi Index.

“Zato je nadzorni odbor na današnjoj sednici doneo odluku da se podnese zahtev za naknadom štete protiv bivšeg predsednika uprave grupe Martina Vinterkorna i bivšeg člana uprave grupe i predsednika uprave Društva Audi AG, Ruperta Stadlera.”

Vinterkorn i Stadler tvrde da nisu odgovorni za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova iz dizel automobila.

Podsećanja radi, Folksvagen je 2015. godine priznao da je u SAD koristio nedozvoljeni softver kako bi manipulisao podacima na testovima emisije iz motora, što je izazvalo najveću krizu u njegovoj istoriji. Skandal ga je koštao više od 32 milijarde evra u novčanim kaznama, prilagođavanju automobila i pravnim troškovima.

Vinterkorn je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora 23. septembra 2015, nedelju dana nakon izbijanja skandala. Otprilike tri godine kasnije, Folksvagen je raskinuo ugovor sa Stadlerom zbog istrage koja bi trebalo da pokaže da li je grupa učestvovala u manipulisanju podacima.

Vinterkornovi advokati naveli su u saopštenju da je bivši izvršni direktor izrazio žaljenje zbog odluke nadzornog odbora i odbacio optužbe. Dodali su i da će “nastojati da razjasne navedena pitanja u dogovoru sa Foksvagen AG-om”. Stadlerovi advokati odbili su da komentarišu zahtev o odšteti.

Tags
Back to top button