Predstavljena novčanica od 50 funti sa likom matematičara Alana Turinga – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Predstavljena novčanica od 50 funti sa likom matematičara Alana Turinga

Centralna britanska banka predstavila je novu novčanicu od 50 funti s likom engleskog matematičara Alana Turinga koji se proslavio dešifrovanjem poruka nacista u Drugom svetskom ratu.

„Turing je najpoznatiji po dešifrovanju poruka, čime je pomogao da se okonča Drugi svetski rat“, rekao je na guverner Centralne banke Endrju Bejli.

Rođen 1912. godine u Londonu, Alan Turing proslavio se učestvovajući u probijanju tajnog koda mašine „Enigma“, koju su koristili Nemci tokom rata, a što je ispričano u filmu „Imitation Game“.

Međutim, Turing je igrao i „ključnu ulogu“ u razvoju prvih računara kada je radio u National Physical Laboratory, a zatim i na Univerzitetu Mančester.

U tim istraživanjima zanimao se za veštačku inteligenciju pa je tako nastao Turingov test koji testira inteligenciju mašine tako što on ispisuje poruke u komunikaciji s čovekom.

Bejli je na svečanosti spomenuo i to da je genijalni naučnik bio homoseksualac.

Godine 1952. Alan Turing bio je osuđen zbog „nemorala“ i kastriran. Umro je 1954. godine otrovan cijanidom, a obdukcijom je utvrđeno da je počinio samoubojstvo.

Godine 2009. tadašnji premijer Gordon Braun izvinio se u ime Ujedinjenog Kraljevstva zbog počinjene nepravde prema Turingu, a 2013. postumno ga je pomilovala kraljica Elizabeta.

Fondacija Piter Tačel za zaštitu prava homoseksualaca istakla je 2019. godine kada se pripremalo štampanje novčanice da će Turing biti „prva LGBT osoba čiji će lik biti na nekoj novčanici“ u Velikoj Britaniji.

Ime britanskog matematičara nosiće i novi britanski studentski program koji će zameniti evropski program Erasmus.

Alan Turing zameniće novčanicu od 50 funti s likovima Metjua Boltona i Džejmsa Vata, zaslužnih za izum parne mašine.

Tags
Back to top button