Blokčejn stvara čuda: Tekst Njujork tajmsa prodat za 563.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Blokčejn stvara čuda: Tekst Njujork tajmsa prodat za 563.000 dolara

Kolumnista Njujork tajmsa prodao je jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara.

To je poslednji u nizu primera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe, prenosi Hina izvještaj AFP-a.

Cilj članka Kevina Rusa pod nazivom “Kupite ovaj komentar na blokčejnu” bio je da testira tržište i utvrdi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamenljivi digitalni tokeni (NFT).

NFT je digitalni “predmet“ poput crteža, muzike, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvorenom “blokčejn“ tehnologijom. Smatra se da je autentičnost iza koje stoje računarske mreže neprobojna, prenosi Al Džazira.

Virtuelni predmet, a zapravo se radi o računarskom zapisu, može se prodati ili zameniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

NFT bum na tržištu

NFT-ovi su postali popularni proteklih meseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu.

U ponedeljak je prva poruka stavljena na Tviter prodata za 2,9 miliona dolara, a radi se o poruci osnivača Tvitera Džeka Dorsija.

Početkom meseca digitalni kolaž američkog umetnika Bipla prodat je putem aukcije kuće Christie’s za 69,3 miliona dolara.

Na kraju 24 satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 itirijuma, kriptovalute, u protivrednosti 563.000 dolara.

Rus je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodat, novac biti preusmeren u dobrotvorne organizacije koje podupire Njujork tajms.

Izvor: B92

Tags
Back to top button