Prestižu Japan i postaju treća najveća ekonomija na svetu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Prestižu Japan i postaju treća najveća ekonomija na svetu

Indija bi trebalo da prestigne Japan kao treća najveća svetska ekonomija – iza SAD-a i Kine – do 2031. godine.

To je zaključak izveštaja Banke Amerike (BofA Securities – Bank of America).

Odeljenje za investiciono bankarstvo Banke Amerike ranije je predvidelo da će se to dogoditi 2028. godine. No, u ponedeljak su naveli da će ekonomski šok od kovida 19 pomeriti vremenski okvir za tri godine.

“Sada očekujemo da će se Indija pojaviti kao treća najveća ekonomija na svetu 2031. godine, umesto 2028, zbog šoka kovid 19”, napisali su u izveštaju ekonomisti Indranil Sen Gupta i Asta Gudvani.

Istraživači su, kako prenosi CNBC, primetili da bi Indija trebalo da dostigne japanski nominalni BDP u dolarima 2031. godine ako raste s 9 odsto godišnje – pod pretpostavkom stvarnog rasta BDP-a od oko 6 odsto, prosečne stope inflacije od 5 odsto i depresijacije od 2 odsto.

Ako rast dostigne 10 odsto, tada bi Indija do 2030. godine mogla potencijalno nadmašiti Japan, navodi se u izveštaju, prenosi portal Investitor.

Indija je pretrpela ekonomsku krizu zbog prošlogodišnjeg dugotrajnog zatvaranja koje je uvedeno kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Izgubljeni su milioni radnih mesta, od kojih mnogi trajno.

Iako se ekonomija popravlja, rejting agencija S&P rekla je da se Indija suočava s trajnim gubitkom od oko 10 odsto ekonomske proizvodnje u poređenju sa svojim pre-pandemijskim putem.

Ipak, strukturni pokretači privrednog rasta jačaju, prema pomenutom izveštaju. Oni uključuju produbljivanje finansijske zrelosti, pojavu masovnih tržišta usled povećanja dohotka i predstojeću demografsku dividendu, koja se događa kada zemlja doživi ubrzani rast usled pada stope plodnosti i smrtnosti.

Masovno tržište odnosi se na tržišta na kojima se roba proizvodi u velikim količinama za masu ljudi.

Tags
Back to top button