Sve više angažovanje radnika u Srbiji sa nepunim radnim vremenom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve više angažovanje radnika u Srbiji sa nepunim radnim vremenom

Angažovanje radnika na nepuno radno vreme u Srbiji je poraslo, ali je sa deset odsto učešća kod nas ono i dalje manje zastupljeno nego u zemljama Evropske unije gde gotovo petina od svih zaposlenih radi na takav način.

Podaci Eurostata pokazuju da u Holadiji čak polovina zaposlenih radi na taj način, u Belgiji 34 odsto, Nemačkoj oko 30, a u Švajcarskoj još više – 38 procenata. U Evropi ima više radnika sa nepunim radnim vremenom nego u Srbiji, jer u tim zemljama od zarade sa nepunim vremenom rada može da se živi.

Kod nas postoji mogućnost da se radi sa nepunim radnom vremenom, samo pod određenim uslovima zbog, recimo, bolesti deteta, ili ako poslodavac to dozvoli. Ako ne dozvoli, onda nije moguće da se roditelji etapno uključuju u svoj posao posle porodiljskog odsustva. To etapno uključivanje u posao je ono što je odavno preporučeno i trebalo bi mu naći mesto u zakonodavstvu, kao i obavezno porodiljsko odsustvo za oca deteta, prenosi Bif.rs.

Razlozi zbog kojih je u Evropskoj uniji veći procenat angažovanih na nepuno radno vreme su ekonomske prirode, a ljudi često tako rade i kad ne mogu da nađu posao, kada su bolesni ili ne mogu da usklade porodične obaveze sa poslom.

Tags
Back to top button