COVID račun mora biti otvoren do kraja meseca – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

COVID račun mora biti otvoren do kraja meseca

Poslodavci koji nameravaju da koriste pomoć države od aprila ove godine, a koja podrazumeva isplatu polovine neto minimalne zarade za svakog zaposlenog, moraju da se najkasnije 25. marta elektronski prijave Poreskoj upravi, odnosno da daju posebnu izjavu. Bez ovog koraka, zaposleni u firmi poslodavca neće imati pravo na pomoć.

Navedena izjava mora se dati svakog meseca, pred početak očekivane isplate države. Od ove obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Do četvrtka 25. marta poslodavci, koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, imaju rok da, putem elektronskog servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će mu biti otvoren poseban COVID račun. Poreznici će za njih otvoriti COVID račun.

„Radi isplate ovog davanja nije moguće koristiti postojeće račune firmi. Za ove potrebe otvara se poseban, namenski račun. Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije podatke u elektronskom obliku, na osnovu kojih banka otvara COVID račun. Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi NBS, a najkasnije do 31. marta ove godine. Otvaranjem COVID računa ne stiče se automatski pravo na direktna davanja“, kažu u Poreskoj upravi Srbije.

Sredstvima sa računa, kako napominju poreznici, raspolažu lica čiji su potpisi deponovani radi raspolaganja sredstvima sa tekućeg računa firme kod banke kod koje je otvoren COVID račun.

Veoma važno je, međutim, da poslodavac koji dobije sredstva mora da ih preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih. Po osnovu dobijenog iznosa, kako naglašavaju u Ministarstvu finansija, poslodavac je i u obavezi da obračuna i plati poreze i doprinose za obavezno osiguranje na zaradu.

„Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih, ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade“, zaključuju u Ministarstvu finansija.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button