Predsednik najavio dodatne mere podrške: Ko će dobiti još novca? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Predsednik najavio dodatne mere podrške: Ko će dobiti još novca?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da imamo najblaže mere u celoj Evropi.

Kako je dodao, “pravog zatvaranja” nije bilo od proletos.

Gostujući na RTS-u, Vučić je podsetio da imamo najveću stopu rasta.

“Država mora da uvede mere, ne zato što ih voli”, napomenuo je.

On je istakao da on lično nije za zaključavanje, ali da moraju da se “gledaju lekari” kojima treba da se pomogne.

“Borimo se na svaki način da ljudima pomognemo, to su ogromne pare – lekovi, vakcine…”, kazao je predsednik.

Prosečan građanin za godinu dana uplati 550 evra za zdravstvo osiguranje, naglasio je, dok pet dana u bolnici košta 5.000 evra.

“To je novac koji država mora da plati, a ne povećava stopu javnog duga, ne povećava poreze, a isplaćuje sve svima. Zato sam protiv zatvaranja“, istakao je Vučić.

Ukazao je da je država kupila 1. 800 ampula leka “Bamlamvimab”, koji po kutiji košta 600 evra, a da je reč o leku koji se daje rizičnoj grupu i zahvaljujući kojem ukoliko se da u prvih deset dana boleti, rezultat izlečenja je 90 odsto.

Na pitanje kako komentariše deo struke koji predlaže zaključavanje na dve nedelje, Vučić je kazao da se nada da do toga neće doći.

“Hajde da probamo sa zatvaranjem na pet ili sedam dana, zaključavanjem na dve ili tri nedelje izgubićemo dodatnih 500 miliona evra”, upozorio je on.

Ipak, moguće je da će sledeće nedelje postojeće mere biti produžene još dan ili dva, dodao je.

Uz to, kaže da mu je Predrag Kon rekao da je nezadovoljan odlukom o zatvaranju od samo pet dana, a da mu je on odgovorio da poštuje njegovo mišljenje, ali da se mora naći način da se u Srbiji radi, i da se otvore i kafići i restorani.

Predsednik je najavio dodatnu podršku za nezaposlene – sem 60 evra koje dobijaju svi punoletni građani, oni će dobiti još 60 u junu.

“Dakle, dajemo ukupno 120 evra za nezaposlene u ovoj godini”, naglasio je Vučić.

Uz to, podelio je i dobru vest za muzičare.

“Oni ne plaćaju porez, nisu u APR-u, oko 3.000 ih je. Oni će dobiti podršku, možda dva minimalca, imaćemo i za to”, poručio je.

Moraćemo da damo makar još jedan minimalac za ugostitelje, kazao je.

“Penzioneri će dobiti u maju i novembru po 30 evra kao i svi punoletni građani. U septembru će dobiti 50 evra dodatno. Od aprila krećemo u isplatu minimalaca za radnike u privatnom sektoru, 3 minimalca za njih. Imali smo podršku za autobuske prevoznike, imaćemo za hotelijere. Od 8. aprila krećemo u isplatu minimalaca za 1.550.000 radnika u privatnom sektoru, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Ići ćemo sa dodatnom podrškom za hotelijere, 350 evra po sobi, 150 evra po krevetu”, podsetio je.

Naglasio je da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na BDP.

“Ne dolazi u obzir da podižemo poreze, već ćemo taj novac naći u rastu”, poručio je Vučić.

Vučić je kazao da javni dug Srbije iznosi 58 odsto BDP, dok je u Italiji na primer 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto.

Govoreći o spornoj situaciji u kojoj su se našli frilenseri, Vučić je ocenio da je tu bilo “mnogo politizacije”.

“Ja mislim da je tim ljudima potrebno omogućiti da rade. Sad je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da ih terate da plaćaju nešto za šta nisu znali”, kazao je.

Tags
Back to top button