Slovenija odustala od nacionalnog avio-prevoznika: Er Srbija koristi priliku? – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Slovenija odustala od nacionalnog avio-prevoznika: Er Srbija koristi priliku?

Slovenačka vlada odustala je od planova da osnuje novog nacionalnog avio-prevoznika koristeći fondove EU, piše portal Exyuaviation.

Plan koji mora da odobroi Evropska komisija kako bi ta zemlja dobila grant od 1,6 milijardi evra i 3,6 milijardi kredita da ublaži posledice pandemije više ne sadrži predlog o finansiranju novog avio-prevoznika.

Evropski zvaničnici prethodno su izrazili zabrinutost zbog plana da se 76 miliona evra utroši na stvaranje nove nacionalne avio-kompanije. Slovenačko ministarstvo navelo je da finansiranje nove avio-kompanije nije bilo u skladu sa „zelenim“ politikama EU.

„Kako se avio-sektor još nije prebacio na obnovljive izvore energije i uglavnom koristi fosilna goriva, ti se zahtevi nisu mogli ispuniti. Zato smo povukli predlog i trenutno tražimo rešenje za alternativne izvore sredstava“, rekli su iz ministarstva za slovenački list „Delo“.

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u EU posle Gruzije, zbog uticaja koronavirusa i bankrota nacionalne avio-kompanije Adrija ervejz krajem 2019. godine.

U međuvremenu, Zdravko Počivalšek, slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju, razgovarao je sa Jiržijem Marekom, direktorom Er Srbije za komercijalu i strategiju.

„Razgovarali su mogućnostima da se saradnjom poboljša povezanost Slovenije sa svetom. Zbog poverljivosti poslovnih informacija, ne možemo više ništa da kažemo o tome“, rekli su iz slovenačkom ministarstva za „Delo“.

Er Srbija je bila treći transferni avio-prevoznik u slovenačkoj prestonici u 2020. čime je popravila svoju poziciju iz 2019. kada je bila osma. Srpski nacionalni avio-prevoznik uspeo je da poveća svoj tržišni udeo u Ljubljani sa četiri procenta u 2019. na 10 u 2020, piše portal.

Tags
Back to top button