FED će sačekati s povećanjem kamata barem do 2022. – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

FED će sačekati s povećanjem kamata barem do 2022.

Američke federalne rezerve (FED) odlučile su na dvodnevnoj sednici, završenoj sinoć, da zadrže kamatne stope blizu nule i najavile da će i dalje koristiti sve alate iz svog arsenala kako bi podržale oporavak još uvek uzdrmane ekonomije.
Ipak, FED je u saopštenju zauzeo nešto odlučniji ton, navodeći da je spreman da “po potrebi prilagodi svoj stav o monetarnoj politici ukoliko se pojave rizici”, prenosi Si-En-En.

Jedan od tih rizika mogao bi da bude skok inflacije, pri čemu FED očekuje njen privremeni rast u narednim mesecima. Ostali rizici mogu biti stanje javnog zdravlja, situacija na tržištu rada i kretanja na finansijskom tržištu.

Američka centralna banka sada predviđa da će rast potrošačkih cena iznositi 2,4 posto do decembra ove godine, što je iznad 1,8 procenata koliko je prognozirano u decembru 2020, i malo iznad FED-ovog cilja od oko 2,0 odsto.

Međutim, to nije razlog za brigu jer će, prema mišljenju FED-a, poskupljenja biti prolaznog karaktera.

Investitori strahuju da će FED biti prisiljen da podiže kamatne stope brže nego što očekuju kako bi odgovorio na eventualni visok rast inflacije.

Na bazi takvih pretpostavki, prinosi na državne obveznice rastu, a u sredu su dostigli 13-mesečni maksimum od 1,67 odsto. Nakon saopštenja centralne banke, taj trend se primirio.

Istovremeno, reagujući na to, akcije na Vol Stritu su uzletele do novih rekordnih visina, pri čemu je industrijski indeks Dau DŽons prvi put ikada zaključen iznad nivoa od 33.000 poena.

Prema saopštenju FED-a, ne predviđa se nikakvo povećanje kamata 2021, a četiri zvaničnika centralne banke očekuju podizanje stopa od 2022. Za sada referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena u rasponu od nule do 0,25 posto.

FED takođe nije spreman da razmišlja o okončanju programa kupovine obceznica.

Rekli smo da ćemo nastaviti s kupovinama imovine po sadašnjoj dinamici dok god ne uočimo značajan dalji ekonomski napredak. I to stvarni napredak, a ne prognozirani, rekao je predsednik FED-a DŽerom Pauel.

Zvaničnici centralne banke SAD-a procenili su da će američki bruto domaći proizvod porasti za 6,5 posto ove godine, što je više od 4,2 procenta predviđenih u decembru. Svetliju ekonomsku budućnost temelje na kampanji vakcinacija i većim paketima fiskalnih podsticaja administracije u Vašingtonu.

Takođe prognoziraju da će stopa nezaposlenosti pasti na 4,5 odsto do kraja godine, u odnosu na prethodno predviđenih 5,0 procenata. Stopa nezaposlenosti u zemlji je u februaru iznosila 6,2 posto.

Pauel je još jednom ponovio da ukupna stopa nezaposlenosti ne odražava realan broj ljudi koji su prestali da rade zbog pandemije, ukljućujući one koji su izašli iz korpusa radne snage.

Do 2023, stopa nezaposlenosti će se, prema konsenzusu FED-a, ponovo vratiti na nivo od 3,5 procenata, na kojem je bila pre pandemije.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button