Crna Gora traži pomoć EU za otplatu kredita – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Crna Gora traži pomoć EU za otplatu kredita

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović zatražio je od EU pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke.

Kredit je uzet za izgradnju prvog dela deonice autoputa Bar-Boljari.

On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini, prenose podgorički mediji.

“Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović.

Prva deonica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine.

Ni taj rok, medjutim, nije poštovan. Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve deonice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahteva potpisivanje novog aneksa ugovora izmedju Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvodjač radova.

Ugovorena cena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

Tags
Back to top button