Zagrebačka berza povećala vlasnički udeo u Makedonskoj berzi – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Zagrebačka berza povećala vlasnički udeo u Makedonskoj berzi

Severnomakedonski finansijski regulator izdao je rešenje kojim Zagrebačkoj berzi odobrava skok udela s 5,3 na 15,19 posto sticanjem 276 deonica Makedonske berze.

Zagrebačka berza nastavlja sa širenjem na druga regionalna tržišta. Kako su saopštili iz ZSE-a, Komisija za vrednosne papire Republike Severne Makedonije izdala je Zagrebačkoj berzi rešenje o saglasnosti za dalje sticanje deonica Makedonske berze.

Nakon što je Zagrebačka berza krajem 2019. stekla 5,3 posto vlasničkog udela u makedonskom tržištu kapitala, tamošnji regulator pozitivno je ocenio detaljnu dokumentaciju dostavljenu iz Zagreba, te je saglasan s daljim sticanjem deonica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20 posto od ukupno izdatih deonica s pravom glasa. Tako Zagrebačka berza namerava povećati vlasnički udeo u Makedonskoj berzi s 5,3 na 15,19 posto sticanjem 276 deonica, odnosno 9,89 posto deonica Makedonske berze, piše Poslovni dnevnik.

Dve berze vrlo uspešno sarađuju dugi niz godina na razmeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014, kada je zajedno s Bugarskom berzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri berze dele jednake udele u vlasništvu. Saradnja je dodatno intenzivirana 2019, kada je Makedonska berza potpisala ekskluzivni sporazum o saradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka berza d.d. ima trećinu vlasništva, a deo je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za finansiranje startapova.

Partnerstvo s Makedonskom berzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljeg razvoja poslovanja, te sazrevanja do faze potencijalnog uvršćenja na berzu.

Ranije ovoga meseca dve su berze potpisale i sporazum o saradnji na području edukativnih usluga koje bi sudeonicima iz Makedonije pružala Akademija Zagrebačke berze, a kompanije uvrštene na Makedonsku berzu već neko vreme sudeluju i na investicijskim konferencijama u organizaciji Zagrebačka berze.

“Naša su dva tržišta vrlo bliska. Konsolidacija je prirodan razvojni put ne samo manjih već i globalnih, velikih tržišta kapitala. Cilj je tržištima osigurati veću vidljivost, a ulagačima i kompanijama kvalitetnu i ekonomičniju uslugu, te više prilika i za ulaganje i za prikupljanje kapitala. Niz godina uspešno sarađujemo s kolegama iz Makedonije i namera nam je dodatno produbljivati ovu saradnju na obostrano zadovoljstvo i korist za obe naše ekonomije”, izjavila je Ivana Gažić, predsednica Uprave Zagrebačke berze.

Izvor: B92

Tags
Back to top button