Azijske berze prate rekordan rast indeksa na Vol Stritu – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijske berze prate rekordan rast indeksa na Vol Stritu

Azijske akcije su porasle prateći uspon glavnih indeksa Vol Strita do novih rekordnih visina, a pažnja investitora je ove nedelje usredređena na sastanke vodećih svetskih centralnih banaka, počev od američkih Federalnih rezervi (FED).
Indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao je za 0,7 posto, predvođen skokom referentnog indeksa australijske berze S&P-ASX 200 od 1,2 procenta, izveštava Rojters.

Japanski Nikei 225 se povećao za 0,6 odsto, blizu pomno praćene granice od 30.000 poena, dok je širi indeks Topiks ostvario dobitak od 0,5 posto.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI 300 popeo se za 0,7 procenata, a u istom procentu je ojačao i hongkonški Hang Seng.

Rast na azijskim tržištima kapitala usledio je nakon jučerašnjeg skoka indeksa NJujorške beze S&P 500 i industrijskog Dau DŽonsa, koje je pogurao oporavak akcija kompanija iz sektora putovanja, jer su masovno vakcinisanje u SAD i usvajanje paketa podsticaja od 1,9 biliona dolara u Kongresu podstakli optimizam investitora.

Indeks Dau je porastao za 174,82 poena ili 0,53 posto, na 32.953,46 poena, S&P 500 je registrovao dobitak od 25,6 poena ili 0,65 procenata, na 3.968,94 boda, a tehnološki Nasdak Kompozit je ojačao za 139,84 poena ili 1,05 odsto, na 13.459,71 poena.

Akcije avio-kompanija su napredovale pod uticajem konkretnih signala o oporavku putne industrije, pošto je kampanja vakcinisanja podstakla ljude na rezervacije putovanja.

U fokusu ulagača je dvodnevni sastanak FED-a, koji se završava sutra, pri čemu očekuju da će kreatori američke monetarne politike predvideti ekonomski rast za 2021. godine po najvišoj stopi u poslednjih nekoliko decenija.

Rastuća inflatorna očekivanja u SAD mogla bi da podstaknu Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu da nagovesti da početak povećanja kamata pre nego što se očekivalo.

Prinosi na dugoročne američke državne dužničke hartije danas su nastavili pad, pri čemu se prinos na referentnu desetogodišnju obveznicu, koji je prošle nedelje dostigao najviši nivo u poslednjih više od godinu dana od 1.642 posto, vratio na 1.595 procenata.

Banka Engleske se takođe sastaje u četvrtak, dok Banka Japana treba da završi dvodnevno zasedanje u petak.

Panevropski indeks STOKS 600 je u ponedeljak mirovao, nakon što je prethoodnih dana dostigao najviši nivo od februara 2020.

Na valutnim tržištima, američki dolar je tokom noći bio u neznatnom plusu, i prema japanskom jenu se trgovao na nepromenjenom nivou od 109,165 jena, nakon što je u ponedeljak porastao na 109,365, prvi put od juna prošle godine.

Kretanje evra prema dolaru je takođe bilo zanemarljivo. Jedinstvena valuta se menjala za 1,19320 dolara, zadržavajući se osmu sesiju uzastopno ispod pažljivo praćenog nivoa od 1,20 dolara.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button