Vlada definisala iznos do kog ne mora da pravda dodelu državne pomoći – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada definisala iznos do kog ne mora da pravda dodelu državne pomoći

Vlada Srbije donela je uredbu kojom se definišu uslovi za dodelu pomoći male vrednosti, koja ne bi trebalo da ima značajan uticaj na narušavanje konkurencije na tržištu ili na trgovinu između Srbije i zemalja članica Evropske unije. Za odobravanje te vrste pomoći državni organi se ne prijavljuju, kao do sada, Komisiji za kontrolu državne pomoći, već odluku o opravdanosti te mere donosi samostalno.

Visina iznosa takozvane de minimis pomoći varira od načina na koji korisnik javnih sredstava pruža podršku preduzeću, a mogu je dobiti firme u svim sektorima, piše Nova ekonomija.

Pomoć se ne sme dodeljivati za podsticanje izvoza ili za davanje prednosti domaćim proizvodima u odnosu na uvoznu robu, ali se može dodeliti za pokriće troškova učestvovanja na sajmovima ili za nadoknadu troškova potrebnih za uvođenje novog ili postojećeg proizvoda na novom tržištu u drugoj državi.

De minimis pomoć može da se dodeli jednom preduzeću u visini do 23 miliona dinara u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine.

Kompanija ili preduzetnik u sektoru drumskog prevoza tereta može da dobije do 11,5 miliona dinara ove vrste pomoći u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine, ali se ta pomoć ne sme koristiti za kupovinu vozila.

U slučaju kredita s periodom otplate od deset godina, potencijalni maksimalni kredit je takođe duplo manji i iznosi 57,5 miliona.

Garancija ne smeju da premaše 80 odsto vrednosti kredita za koji se izdaju, a iznose:

  • 172,5 miliona dinara (odnosno 86,25 miliona dinara za učesnike na tržištu koji obavljaju delatnost drumskog prevoza tereta), za period trajanja garancije od pet godina ili
  • 86,25 miliona dinara (odnosno 43,12 miliona dinara za učesnike na tržištu koji obavljaju delatnost drumskog prevoza), za garancije od deset godina.
Tags
Back to top button