Kineske banke najveće na svetu, HSBC najveća u Evropi – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Kineske banke najveće na svetu, HSBC najveća u Evropi

Najveće svetske banke locirane su u Kini, pokazuje rang lista magazina The Banker.

Industrial & Comercial bank of China, sa sedištem u Pekingu najveća je banka u svetu po imovini, depozitima, broju kupaca i zaposlenih. Ona je takođe, rangirana na prvom mestu prema kapitalnom obimu Tier 1. Imovina Industrial & Comercial bank of China premašila je 4,3 triliona dolara na kraju 2019. godine.

China Construction Bank Agricultural Bank of China su na drugom i trećem mestu, a četvrta je Bank of China.

Na listi The Bankera prema Tier 1 kapitalnom koeficijentu slede američke banke JPMorgan Chase na petom, Bank of America na šestom, Wells Fargo na sedmom i Citigroup na osmom mestu.

Tek na devetom mestu je najveća evropska banka britanski HSBC Holdings.

Na listi najvećih evropskih banaka prema istom kriterijumu nakon HSBC-a slede francuska Credit Agricole, potom BNP Paribas, Banco Santander Grouppe BPCE.

Barclys se uvrstio ispred UniCredita na šestom mestu, osma je Credit Mutuel, a top 10 zaokružuju Societe Generale Deutsche Bank.

UniCredit (na sedmom mestu u Evropi i na 29. u svetu), bolje je rangirana od svog italijanskog konkurenta Intesa Sanpaolo banke koja je 15. na evropskoj listi, a 39. u svetu.

Ruska Sberbanka, 27. na svetu, zadržala je prvo mjesto među najvećim bankama Centralne i Istočne Evrope.

The Banker, u vlasništvu Financial Timesa, vodeći je svetski bankarski i finansijski resurs, koji se čita u više od 180 zemalja. Magazin godišnje objavljuje listu Top 1000 svetskih banaka, prepoznajući globalne lidere u industriji po njihovim postignućima. Banke se procenjuju prema Tier 1 kapitalu, imovini, odnosu kapitala/imovine, rastu realne dobiti, profitu na prosečan kapital i prinosu na aktivu.

Tags
Back to top button