Analitičari: Bitcoin probija 60.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Analitičari: Bitcoin probija 60.000 dolara

Pozitivan niz bitkoina juče se “protegao” na sedmi uzastopni dan. Deo analitičara očekuje da će bitkoin prvi put probiti nivo od 60.000 dolara.

Najpopularnija kriptovaluta juče je vredela više od 56.840 dolara i tako se sasvim približila rekordnoj vrednosti od 58.332 dolara, piše Fena, prenosi portal Kliks (Klix).

Ovoga puta investitori ulaze u bitkoin ponajpre zbog zaštite od očekivane buduće inflacije bez obzira na to što još nema razloga za preteranu zabrinutost oko rasta cena.

Rastu bitkoina svakako su doprinele i ohrabrujuće informacije o velikom interesovanju klijenata Goldman Saksa za najpopularniju kriptovalutu.

U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbežno uzrokovati divlje štampanje novca u režiji centralnih banaka, odnosno pre svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cene zlata već nekoliko meseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitkoin zaista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Evropska centralna banka (ECB) značajno je u četvrtak podigla procenu stope inflacije u evrozoni u ovoj godini i najavila brži tempo kupovine imovine u idućem kvartalu kako bi osigurala povoljne uslove finansiranja privrede.

Ove godine ECB, sada, očekuje inflaciju od 1,5 posto, nasuprot 1,0 posto projektovanih u izveštaju iz decembra 2020. godine.

Podsetivši da je u januaru i februaru inflacija u evrozoni iznosila 0,9 posto, nakon minus 0,3 posto u poslednjem prošlogodišnjem mesecu, predsednica ECB-a Kristin Lagard pripisala je ubrzani rast cena na početku godine privremenim faktorima i višim cenama energije.

Izvor: B92

Tags
Back to top button