Vienna Insurance Group: U 2020. godini ostvaren obim premije veći od 10 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEOSIGURANJESVE VESTI

Vienna Insurance Group: U 2020. godini ostvaren obim premije veći od 10 milijardi evra

Vienna Insurance Group (VIG) u čijem su sastavu Wiener Städtische osiguranje i kompanija Wiener Re, uspela je i u 2020. godini da ostvari obim premije veći od 10 milijardi evra i pored negativnog uticaja pandemije (preliminarni izveštaj za 2020. godinu), saopšteno je iz kompanije.

Profit pre oporezivanja od 346 miliona evra i kombinovani racio od 95% pokazuju da je grupacija uprkos teškim vremenima ostvarila značajne tržišne rezultate i stabilno operativno poslovanje.

Tako je VIG povećao obim premije na 10.43 milijarde evra, a prema izgledima za 2021. godinu profit pre oporezivanja biće u rasponu 450 – 500 miliona evra.

„Preliminarni rezultati za 2020. godinu potvrđuju da VIG više nego ispunjava svoju tvrdnju da je stabilan i pouzdan partner, čak i u vremenu velikih izazova. Iako je situacija sa COVID-19 uticala na naš poslovni razvoj gotovo tokom cele finansijske 2020. godine, VIG je ipak postigla sveukupno vrlo stabilne operativne rezultatei nastavila da dosledno sprovodi mere planirane za poslednju godinu „Agende 2020“. Tokom pandemije posebno smo se usredsredili na proširenje ponude digitalnih proizvoda i usluga. Akvizicijom AEGON kompanija koje posluju u Istočnoj Evropi, preduzeli smo važan korak u širenju liderstva na tržištu u regionu Centralne i Istočne Evrope, čak i tokom ove neuobičajene globalne situacije“, objašnjava izvršna direktorka Elizabet Štadler.

Krajem novembra 2020. godine Vienna Insurance Group potpisala je ugovor o kupovini akcija za preuzimanje poslovanja u Istočnoj Evropi od holandske osiguravajuće kompanije AEGON. Na taj način je preuzet važan korak ka širenju tržišnog liderstva u regionu Centralne i Istočne Evrope.

„Jasno je da smo tržišni lider u regionu Centralene i Istočne Evrope sa tržišnim učešćem od gotovo 19%. Ovo je potvrda naše ambicije da budemo vodeća osiguravajuća grupacija u regionu. Veoma smo zadovoljni postignutim dogovorom sa AEGON-om i uvereni da smo pravi partner za akviziciju 15 kompanija u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Turskoj. Ovaj paket uključuje osiguravajuće kompanije, penzione fondove, kompanije za upravljanje imovinom i kompanije iz oblasti pružanja usluga koje su komplementarne sa našim postojećim portfoliom i dodatno ga osnažuju na ovim tržištima. Radićemo intenzivno na tranziciji u narednim mesecima. Očekujemo da ćemo proces privesti kraju u drugoj polovini 2021. godine“, naglašava Štadler.

Akvizicija AEGON kompanija je druga najveća akvizicija u istoriji VIG-a, 13 godina nakon akvizicije ERSTE GROUP osiguravajućih kompanija. Na osnovu podataka za 2019. godinu, VIG može očekivati dodatnih 600 miliona evra premije osiguranja, oko 5 milijardi evra imovine penzionih fondova pod upravljanjem i oko 4,5 miliona novih klijenata,navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button