Prevarom došli do državne pomoći – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Prevarom došli do državne pomoći

Nemačka je privremeno obustavila finansijsku pomoć nekim kompanijama pogođenim korona merama ograničenja.

Do toga je došlo nakon otkrivanja nekoliko sumnjivih slučajeva zloupotrebe, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Odluka o suspenziji odnosi se na kompanije koje su se prijavile za finansijsku pomoć za novembar i decembar, kao i za dobijanje posebnih kredita za premošćavanje teškoća u poslovanju, prenosi Rojters.

Iz ministarstva su naveli da se odluka o suspenziji pomoći primenjuje od 5. marta ne precizirajući koliko je kompanija njom pogođeno.

U saopštenju se napominje da je ministarstvo prosledilo podatke o sumnjivim slučajevima zloupotreba tužilaštvu koje treba da pokrene istragu o neregularnostima.

“Postoje sumnje da je u nekoliko slučajeva državna pomoć predviđena zbog korone pribavljena nezakonito, prevarom”, navela je portparolka Ministarstva ekonomije u imejl izjavi za medije.

Dodala je da se isplate proveravaju i privremeno obustavljaju, te da će pomoć ponovo “biti dostupna uskoro“.

Ministarstvo nije objavilo o kolikom iznosu novca je reč, dok veb sajt Biznis insajder na nemačkom jeziku, koji je prvi izvestio o sumnjama u prevarne radnje, navodi da se radi o cifri od više miliona evra. Prema tom veb sajtu, u prevaru su uključene i treće strane, poput poreskih savetnika koje je vlada zadužila da proveravaju zahteve kompanija pre njihovog podnošenja.

Nemačka je pokrenula paket pomoći bez presedana za pomoć kompanijama, samozaposlenima i drugim privrednim subjektima kako bi prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom i kako bi se izbegla masovna otpuštanja radnika.

Izvor: B92

Tags
Back to top button