Devizne rezerve Narodne banke Srbije 13,4 milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

Devizne rezerve Narodne banke Srbije 13,4 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara ove godine iznosile oko 13,4 milijarde evra, što je za 180,1 milion evra manje nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su skoro 11 milijardi evra.

Po tumačenju NBS, smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru je posledica neto razduženja države (223 miliona evra) po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti. Ostale transakcije koje su tokom februara uticale na stanje deviznih rezervi imale su neto pozitivan efekat (42,9 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 480,9 miliona evra i bio je za 96 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine je u međubankarskoj trgovini realizovano ukupno oko 1,1 milijarda evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 55 miliona evra, a od početka godine neto prodala 50 miliona evra.

Tags
Back to top button