Ulaznica za rast privrede je na šalteru za vakcinaciju, a brzi voz na peronu institucionalnih reformi – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Ulaznica za rast privrede je na šalteru za vakcinaciju, a brzi voz na peronu institucionalnih reformi

Ukoliko ste se vakcinisali i u velikoj meri digitalizovali svoj biznis, ostalo je da vidimo šta u reformi institucionalnog okvira država još treba ubrzano da uradi kako bi pomogla poravku privrede.

Krenimo redom!

Uspešno sprovođenje masovne vakcinacije je od ključnog značaja za sve ekonomije, pa i našu, jer će, uz imunizaciju najvećeg broja građana, nadamo se, otkloniti rizike od budućih zatvaranja. Za svaku je pohvalu činjenica da je naša država efikasno započela ovaj proces po čemu smo u vrhu Evrope. To je odlična polazna tačka.

Uz visoko učešće otpornijih sektora kao što su poljoprivreda, prerađivačka industrija i nisko učešće turizma u kreiranju BDP-a, država je pravovremenim i obimnim paketom mera u 2020. uticala da ekonomski rezultati prošle godine ne budu tako loši kakvi su mogli biti. Ipak, epidemija je daleko od kraja, i ona će za većinu AmCham kompanija članica i ove godine biti najveća prepreka u poslovanju.

Šta smo naučili iz prethodnog paketa mera?

Ohrabruje podatak iz AmCham-ovog poslednjeg istraživanja „Osmo prolazno vreme“ da 56% naših članica u 2021. očekuje rast, dok 67% nastavlja sa planiranim investicijama. To nedvosmisleno govori o dugoročnoj posvećenosti razvoju poslovanja u Srbiji i očekivanju brzog oporavka nakon prestanka pandemije. Iako je manje od polovine kompanija AmCham-a koristilo državnu pomoć u 2020. godini, čak 82% kompanija smatra da će ona biti potrebna i u ovoj godini.

 

Kao najefikasniju pomoć članice AmCham-a vide u smanjenju opterećenja zarada ili nadomešćivanju dela zarada, kao i smanjenju drugih poreskih i neporeskih nameta. Direktna pomoć građanima opravdana je samo u slučaju onih najugroženijih.

Koje reforme nam predstoje i zašto su važnije nego ikad?

Godina za nama bila je veoma izazovna. Počeli smo je i završili pogođeni koronom i borbom za zdravlje naših bližnjih i naših zaposlenih. Bili smo spremni na promene, reorganizaciju posla, digitalizovali smo delove procesa i ostavili godinu za nama kao veoma dobru bazu za rast u ovoj godini.

I AmCham se veoma brzo prilagodio novonastaloj situaciji i nastavio da pomaže članovima gde god je to bilo neophodno, ali i da pruži nesebičnu pomoć državi. Prvi smo uradili sistemsku analizu i istraživanje mera za pomoć u prevazilaženju izazova privrede. Prvi smo i koji su pred Vladu Republike Srbije izašli sa listom preporuka za pomoć privredi, od kojih je, ponosan sam da kažem, većina usvojena i sprovedena u delo. Na kraju, na muci se poznaju junaci, te sam ponosan da kažem da smo Vladi Republike Srbije i našem zdravstvu u prvim mesecima korona epidemije pomogli sa donacijama koje prevazilaze pet miliona evra.

Osim na ovim zahtevnim reformama, AmCham vidi prostor za unapređenje efikasnosti javne administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva. Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno pravnog zakonodavstva takođe su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent. I na kraju, ali nikako najmanje važno, tu je sinergija javnog i privatnog zdravstva, a u cilju postizanja efikasnije zaštite zdravlja naših građana.

Uprkos ulasku u drugu godinu COVID pandemije, članice AmCham-a su umereni optimisti.

Optimizmu dodatno doprinosi i činjenica da ove godine obeležavamo drugu deceniju uspešnog poslovanja kao vodeća nezavisna poslovna asocijacija. Kao i u prethodnih 20 godina, naš cilj je da i ubuduće, u saradnji sa Vladom Srbije pokrećemo inicijative i doprinesemo kreiranju strategija i politika koje poboljšavaju regulatorni okvir poslovanja, podstiču rast srpske privrede i povećanje broja radnih mesta. AmCham će i u periodu pred nama nastojati da prepozna potrebe za unapređenjem u svim poslovnim aspektima.

AmCham nagrada za „Heroja“ godine medicinskim radnicima

U ime svih zdravstvenih radnika, onih koji su nažalost bitku sa koronom i lično izgubili, kao i onih koji bitku i dalje vode, nagradu su primili doktorka Vojislava Nešković, vanredni profesor na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i anesteziolog u Vojnomedicinskom centru Karaburma, i doktor Steva Stanišić, infektolog i anesteziolog Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Piše Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američka privredna komora u Srbiji (AmCham)

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button