Libor izlazi iz upotrebe, banke moraju pronaći alternativu – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODISVE VESTI

Libor izlazi iz upotrebe, banke moraju pronaći alternativu

Na kraju ove godine, obračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta zvanično prestaje, objavio je u petak britanski finansijski regulator FCA.

Prema analitičarima, s obzirom na to da je Libor (bio) jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svetu, taj potez će pojačati pritisak na banke i investicione fondove da što pre pronađu alternativu ovoj meri.

Prema Financial Times-u, FCA je objavio da će objavljivanje vrednosti Libora za britansku funtu, evro, švajcarski franak i japanski jen prestati 31. decembra. Zbog toga od početka januara 2022. godine banke više neće morati da šalju podatke za obračun Libora. Na kraju godine prestaće izračunavanje nedeljnog i dvomesečnog kursa Libora za američki dolar, dodao je britanski finansijski regulator, piše tportal.

Podsetimo, globalni regulatori zatražili su od banaka, kompanija za upravljanje imovinom i kompanijama da postepeno prestanu da koriste ovu stopu, koja pokazuje troškove zaduživanja između banaka.

Umesto Libora, regulatori preporučuju upotrebu merila zasnovanih na stopama depozita preko noći. Međutim, deo finansijske zajednice upozorava da ova promena otvara probleme nekim dužnicima i poveriocima i zatražio je dodatno vreme za prilagođavanje.

„Već neko vreme čekamo ovu zvaničnu najavu, ali značaj ove vesti ne treba potcenjivati. Ovo je kraj igre van tržišta dolara, “rekao je Klod Brovn, partner u advokatskoj firmi Reed Smith sa sedištem u Londonu.

Regulatori tvrde da Libor odražava tržište koje više ne postoji i da su dnevne stope uglavnom zasnovane na procenama, a ne na stvarnim transakcijama. Ipak, FCA je potvrdio da će banke do juna 2023. morati da se povuku sa tržišta dolara vrednih ugovora u vezi sa Liborom u iznosu od 200 biliona dolara.

Naime, više je obveznica i zajmova vezanih za dolar Libor nego za bilo koju drugu valutu. Podsetimo, 2012. godine otkriven je skandal da su brojne banke prilagodile vrednost Libora kako bi zaradile novac ili sprečile nestabilnost tržišta. Manipulacije su trajale do 1991. godine.

Kao rezultat, brojne banke su kažnjene sa stotinama miliona dolara, a neki bankari su čak završili u zatvoru. FCA se tada pobrinuo za izračunavanje Libora.

Izvor: SEEbiz/tPortal

Tags
Back to top button