Kompanija iz Zagreba prodata za 40 miliona $: “Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kompanija iz Zagreba prodata za 40 miliona $: “Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune”

Zagrebačka globalno prepoznata IT kompanija Five prodata je britanskoj softverskoj kompaniji Endava za 40 miliona američkih dolara ili 250 miliona kuna.

To je još jedna velika akvizicija hrvatske IT kompanije od strane stranih ulagača, koji će u ovom slučaju deo platiti u novcu, a deo kroz razmenu deonica i nagradu za nastavak razvoja Fivea, koji je registrovan i kao Pet minuta, piše Index.

Five zapošljava 157 stručnjaka, kancelarije ima u Bruklinu, Njujorku i Zagrebu, a klijenti su im ponajviše iz SAD-a.

Iz Fivea, koji su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić, kažu da su zadovoljni tom transakcijom te da će to otvoriti nove prilike na tržištima.

Viktor Marohnić objavio je na Fejsbuku poduži status na engleskom u kojem se prisetio svojih početaka.

“Imamo važnu vest danas – kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su deonice na berzi”.

Kompaniju je, navodi, pokrenuo s jednostavnim ciljem – stvarati radna mesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput mene.

“U to vreme čitali smo o uspesima tehnoloških startupova u Silicijumskoj dolini i sve što smo želeli bila je prilika da svetu pokažemo da smo dobri koliko i oni”.

“U početku sam bio srećan kad sam mogao da platim račune i nisam tražio puno više, ali pre nego što sam uopšte imao priliku da predahnem, započelo je putovanje koje je teško rečima opisati. U petnaest godina sarađivali smo s neverovatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i uticali na mnoge živote”, navodi on.

Kako je napisao, više od 500 ljudi radilo je u Five-u tokom godina, “od kojih je svako bio vrlo poseban i svako od njih doprineo je uspehu Five-a”.

“Sve ovo i dalje deluje nestvarno, jer sam pre samo godinu dana mislio da ću do kraja života ostati u ovoj kompaniji, ali nakon puno razmišljanja, raspravljanja i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka puno razumnija i mnogo bolja za svakoga. Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu, da počnu živeti sopstvenim životom i postanu snažni i nezavisni pojedinci”.

U Endavi smo pronašli partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje naših ciljeva. Ovim dogovorom osigurali smo budućnost našim zaposlenima i iskreno ne znam kako bi moglo biti bolje od toga.

 

Tags
Back to top button