Evropske kompanije sa više od 250 zaposlenih moraće objaviti kolike su plate žena i muškaraca – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Evropske kompanije sa više od 250 zaposlenih moraće objaviti kolike su plate žena i muškaraca

Evropska komisija namerava da uvede regulativu koja će od većih kompanija zahtevati objavu plata muškaraca i žena kako bi se smanjio finansijski jaz među polovima.

Prema najavama inostranih medija, Brisel je juče trebao da objavi niz obveznih mera sa ciljem smanjenja nejednakosti u platama u EU te dokidanja jaza u platama koji je 2018. iznosio 14,1 posto u korist muškaraca.

Predložena direktiva zahtevaće od svih 27 članica uvođenje strožih pravila o izveštavanju o platama u svim kompanijama sa više od 250 zaposlenih, piše Poslovni dnevnik.

Takođe, svi radnici će imati pravo da znaju kolika je plaća njihovih kolega. Od ostalih mera kompanijama će biti zabranjeno propitivati kolika je bila prethodna plata kandidata za posao, a zaposleni će imati i pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima. Direktiva se temelji na principu “jednaka plata za jednak posao”.

Predloženi paket – koji još mora odobriti većina članica i Evropski parlament – dolazi u trenutku kada je sve više pokazatelja da je pandemija snažnije negativno uticala na žene, najpre jer su zastupljenije u vrlo pogođenim sektorima ugostiteljstva i lične nege.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button