Može li se dobiti kredit za franšizing? – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIKreditiSVE VESTI

Može li se dobiti kredit za franšizing?

Ulazak u preduzetništvo kupovinom franšize je daleko sigurniji način rada nego započinjanje sopstvenog posla „od nule“. Statistički gledano 95 odsto franšiza nastavi sa radom nakon prve godine poslovanja, dok je u klasičnom preduzetništvu taj procenat oko 25.

„Razlog za ovakvu razliku leži u tome što se u franšizi kompletno praktično znanje tj. „know- how“, prenosi sa davaoca na primaoca i na taj način se kupac franšize štiti od pogrešnih odluka, procena i greški koje tržište ne prašta. Pronalaženje kvalitetne franšize je ozbiljan posao, ali pronalaženje izvora finansiranja je u našoj zemlji skoro nemoguća misija“, kaže za Biznis.rs, franšizni biznis konsultant Bojana Vuković.

Kada već razrađeni sistem kupuje franšizu nekog brenda finansiranje licence ne mora da bude problem, ali ako pojedinac ulazi u preduzetništvo na ovaj način veoma je teško da se sredstva obezbede na bilo koji način, osim iz sopstvenog džepa.

„Krediti i subvencije za ovakav način započinjanja posla ne postoje na našem tržištu. Čak i da postoje, o njima se uopšte ne govori, pa tako informaciju ne možete dobiti ni od bankarskih službenika niti javnost zna nešto o tome“, objašnjava Vuković.

Kada je reč o bankarskom sektoru i franšiznom poslovanju u UBS za naš portal kažu da su krediti za franšize, ustvari subvencije za pokretanje biznisa, odnosno startup, što znači da sa sobom nose povećan rizik.

Franšizno poslovanje načelno govoreći pruža sigurniji početak poslovanja i povećava šanse za uspeh na tržištu, jer posluje pod poznatim brendom davaoca franšize. To omogućava bolju prepoznatljivost i samim tim veći broj kupaca i klijenata na početku posla.

„Međutim, i kod franšiznog modela nema garancije za uspeh zbog čega se mora voditi računa o čitavom nizu faktora od kojih zavisi da li će franšiza opstati i uspešno raditi. Iz tog razloga banke sagledavaju svaki pojedinačan zahtev za kredit i u zavisnosti od svoje poslovne politike odlučuju o tome da li će ga odobriti“, objašnjavaju iz Udruženja banaka Srbije.

Ovakva situacija poznata je i u zemljama koje su ekonomski razvijenije od naše. U većini njih postoji praksa da, zbog povećanog rizika startup kredita pa i kredita za franšizu, država odobrava kredite za početak biznisa pod uslovima koji su povoljniji od komercijalnih.

„Bilo je pokušaja nekih banaka pre 5-6 godina da i franšize uvrste u svoje programe podrške preduzetnicima- početnicima, ali, koliko mi je poznato, ovo nije zaživelo. Iz iskustava govoreći, sigurna sam da bi mnogima bilo neuporedivo lakše kada bi postojali krediti za kupovinu franšize, mogućnost da se u startu aplicira za obrtna sredstva ili pomoć države za ovakav način započinjanja sopstvenog posla“, zaključuje Bojana Vuković.

Tags
Back to top button