EBA predlaže novi pokazatelj za banke – udeo zelene imovine – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

EBA predlaže novi pokazatelj za banke – udeo zelene imovine

Banke u Evropskoj uniji od iduće će godine u poslovne izveštaje morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udeo ‘zelene’ u ukupnoj imovini, predložio je evropski regulator.
S obzirom na izraženiji trend održivog ulaganja, regulatori traže pouzdanije informacije za investitore o izloženosti banaka klimatskim promenama, budući da oluje i ostale vremenske nepogode utiču na vrednost njihove imovine i obveza. Novi pokazatelj koji predlaže Evropsko nadzorno telo za banke (EBA) pokazivaće udeo zajmova, avansa i dužničkih vrednosnica s pozitivnim učinkom na klimu u ukupnoj imovini banke.

Počevši od 2022., banke bi u godišnjem izveštaju o rezultatima poslovanja trebale objavljivati novi pokazatelj na temelju podataka raspoloživih do 31. decembra 2021.godine.

“Verujem da je to prvi put da regulatori traže udeo ‘zelene’ imovine”, izjavio je Piers Haben, direktor EBA-e za bankarstvo, tržišta, inovacije i potrošače.

EBA će od banaka tražiti i objavu pokazatelja koji će otkriti u kojoj su meri njihove naknade od savetodavnih usluga, velike trgovinske transakcije i izloženost vanbilansnim knjiženjima povezane s aktivnostima s povoljnim uticajem na okoliš. Evropski regulator odgovorio je novim predlogom na molbu Evropske komisije za savet o novim pokazateljima kojima bi banke trebale objavljivati informacije o aktivnostima vezanima za klimu, prema novoj taksonomiji. EBA je taj predlog početkom nedelje uputila u javnu raspravu.

Izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button