NBS proverava osiguravajuće kuće – Bankar.rs
NBSOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

NBS proverava osiguravajuće kuće

Narodna banka Srbije proveriće rad i motive pojedinih osiguravajućih kuća koje su, od ove godine, odlučile da promene uslove ugovora osiguranja u poljoprivredi.

“Na osnovu svoje nadležnosti i u cilju zaštite interesa i prava korisnika navedeno ugovaranje osiguranja u poljoprivredi biće, u narednom periodu, predmet daljeg nadzora Narodne banke Srbije”, navodi se u dopisu koje je NBS dostavio „Politici”.

Asocijacija proizvođača malina i kupina nedavno je upozorila da su pojedine osiguravajuće kuće ove godine iznenada izmenile uslove ugovora na štetu poljoprivrednika. Rokove za važenje polisa osiguranja voćnjaka od mraza pomerili su sa 1. marta na 4. april. Proizvođači su naglasili da je besmisleno osiguravati bilo koju vrstu voća od niskih temperatura u periodu kada je verovatnoća od smrzavanja minimalna. Dobrivoje Radović iz ove asocijacije naveo je da se sve događa u trenutku kada je država, u rizičnim područjima, podigla procenat subvencionisanja osiguranja voća od vremenskih nepogoda na 70 odsto.

Na pitanje da li su osiguravajuće kuće imale pravo i osnova za imenu uslova u Narodnoj banci kažu da se osiguranje useva i plodova najčešće ugovara svake godine, kao kratkoročno i na osnovu uslova važećih u tom periodu. Međutim, dodaju, ako su rokovi izmenjeni ili uslovi promenjeni, kao svojevrsna reakcija pojedinih društava za osiguranje isključivo na povećano učešće subvencionisanog dela premije osiguranja, takvo postupanje je potrebno dodatno sagledati.

“Treba razmotriti da li postoje opravdani razlozi ili je ovo samo pokazatelj neadekvatnog tržišnog ponašanja nekih osiguravajućih kuća”, dodaju u Centralnoj banci i podsećaju da premija, odnosno cena osiguranja, mora da bude srazmerna visini rizika koji se preuzima.

“Sa aspekta pravila struke, dobrih poslovnih običaja i poslovne etike nije prihvatljivo da cena za pokriće određenog rizika raste, a da se rizik koji se osigurava umanjuje, uvođenjem na primer određenih ograničenja ili isključenja iz pokrića”, navode iz NBS-a.

Kako je upravo u toku zaključenje ugovora o osiguranju useva i plodova poručili su korisnicima da dobro razmotre sve informacije, posebno uslove osiguranja koje je osiguravač dužan da im predoči pre zaključivanja ugovora.

“Neka se opredele za usluge onih društava koja mogu da im ponude odgovarajuće pokriće, kao i prethodnih godina. Ako smatraju da su njihova prava i interesi narušeni, imaju mogućnost da podnesu prigovor. Najpre tom osiguravaču a ukoliko i dalje nisu zadovoljni mogu da se obrate i Narodnoj banci Srbije”, objasnili su u saopštenju.

U Srbiji je osigurano svega 12 odsto poljoprivrednih površina koje se obrađuju, dok je u EU prosek 50 procenata. Ministarstvo poljoprivrede je samo u prošloj godini za subvencionisanje osiguranja u biljnoj proizvodnji isplatilo 26.974 zahteva poljoprivrednika u iznosu od oko milijardu dinara ( 993.091.543 dinara).

Tags
Back to top button