NBS: Porastao broj korisnika elektronskog bankarstva u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Porastao broj korisnika elektronskog bankarstva u 2020. godini

Prema podacima za 2020. godinu, broj gotovo svih pruženih platnih usluga i izdavanja elektronskog novca zabeležio je rast, objavljeno je danas na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Naime, ukupan broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 14,83 odsto, a mobilnog bankarstva za 26,99 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rast relativnog značaja mobilnog bankarstva vidi se, navodi NBS, iz međugodišnjeg porasta broja transakcija fizičkih i pravnih lica i preduzetnika od 50,77 odsto.

Uprkos negativnom uticaju krize, zabeležen je i međugodišnji porast broja transakcija preduzetnika i pravnih lica izvršenih putem elektronskog bankarstva od 3,20 odsto, ističe Centralna banka.

Kada se uzmu u obzir i transakcije fizičkih lica, ukupan rast broja transakcija putem elektronskog bankarstva iznosi 4,05 odsto.

Broj zaključenih ugovora na daljinu povećao se za više od 25.000 u odnosu na 2019. godinu, čemu je, ističe se, doprineo povećan napor banaka da se održi kontinuitet poslovanja u vreme poštovanja mera za prevenciju i suzbijanje kovid-19.

S tim u vezi, u posmatranom periodu povećao se broj banaka koje pružaju dodatne mogucnosti, kao što je video-identifikacija korisnika, navodi NBS.

Tags
Back to top button