Na berzama veliki povratak pojedinačnih investitora – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Na berzama veliki povratak pojedinačnih investitora

Često možemo da čujemo da je korona promenila svet. Neke promene su već vidljive, neke ćemo možda tek videti, a u grupu vidljivih spada i trgovina na berzama.

Naime – korona, ali i još neke okolnosti, uticale su da se na berzu u velikom broju vrate takozvani pojedinačni investitori. Drugim rečima, reč je o „običnim građanima“ koji se zanimaju za berzanske tokove, spremni su da preuzmu rizik koji ulaganje nosi sa sobom, a ne treba zanemariti ni želju da se nekako prekrati vreme tokom zatvaranja koja, nadamo se, polako ostaju iza nas.

Ko su ovi investitori, kako izgleda njihov „profil“ i kako je došlo do njihovog velikog povratka na berze širom sveta i da li će oni promeniti način na koji berza sada funkcioniše, objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker investicinog društva Momentum securities.

Da li je ovaj “fenomen” direktno povezan sa korona krizom ili su i neki drugi faktori uticali?

“Prethodnu godinu je na berzama obeležio veliki povratak pojedinačnih investitora, a nekoliko faktora je kumovalo ovom fenomenu. Najpre, zabeležen je momentalni, oštar pad svetskih berzi od 30-40 procenata što je ponukalo veliki broj ulagača da plasira novac u akcije. Ovo se sve dešava u uslovima rekordno niskih kamata što je bio dodatni motiv, a svakako je tome pomogla i situacija u kojoj se veliki broj građana suočio sa viškom slobodnog vremena usled dugotrajnih karantina u zemljama širom sveta.”

Da li smo u ovome ispratili svetski trend ili je kod nas situacija različita?

“Kada govorimo o domaćim građanima, u izvesnoj meri su i oni ispratili ovaj trend na svetskim berzama, dok domaća berza zbog velikih strukturnih slabosti faktički i ne može da sledi svetske tokove. Ne postoje egzaktni podaci o broju domaćih građana koji su investirali u akcije na stranom tržištu, ali je više nego izvesno da se prošle i ove godine njihov broj povećao za najmanje 2-3 puta”, kazao je Gujaničić.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button