Sedam miliona švajcarskih franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Sedam miliona švajcarskih franaka kroz SME HUB za male proizvođače iz Srbije

Projekat SME HUB rezultat je javno-privatnog partnerstva između Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC i srpske kompanije ICT HUB.

To je poduhvat za ostvarenje značajnih promena u celokupnoj srpskoj ekonomiji u cilju jačanja jednog od njenih osnovnih stubova – sektora malih i srednjih preduzeća, a u kontekstu povećanja sposobnosti da sarađuje s globalnim tržišnim akterima i velikim domaćim kompanijama.

S vrednošću od preko sedam miliona švajcarskih franaka, projekat će tokom narednih pet godna omogućiti transformaciju 80 malih i srednjih preduzeća , dok će više od 400 lokalnih firmi biti upoznato sa prednostima saradnje s multinacionalnim i velikim domaćim kompanijama, dok će mnogi postati njihovi dobavljači.

Ovakav vid saradnje omogućava  malim proizvođačima iz ove zemlje regiona da postanu konkurentniji i da unaprede svoje poslovanje. Time će se obezbediti bolji uslovi rada za najmanje 5.300 već angažovanih kao i novih radnika.

-Cilj je da otvorimo vrata malim i srednjim preduzećima da postanu dobavljači multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji. Verujemo u snagu srpskih firmi i njihovu sposobnost da pruže visokokvalitetne proizvode, kaže Aleksandar Goračinov, direktor projekta SME HUB.

Hub će raditi sa MSP koja imaju kapacitete, kvalitet i stručnost da snabdevaju svojim proozvodima multinacionalne kompanije.

Transfromacija poslovanja će trajati maksimum do 24 meseca, nakon čega srpske firme potencijalno stiču uslove da postanu dobavljači.

Mala i srednja preduzeća moraju da imaju proizvodnu delatnost u trajanju od minimum tri godine, između 15 i 250 zaposlenih i minimum 51 odsto domaćeg vlasničkog kapitala.

SME HUB kroz ovaj projekat gradi dugoročna partnerstva, omogućava razmenu znanja tehnologija i najboljih praski, što može samo rezultirati modrenizacijom i unapređenjem poslovnih procesa čime se direktno podstiče rast i razvoj srpskih proizvođača.

Biznis u regionu

Tags
Back to top button