Šest akcija kojima trguju iskusni Wall Street investitori – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Šest akcija kojima trguju iskusni Wall Street investitori

Najbogatiji investitori i uspešni menadžeri hedž fondova odlučuju se za vrednosne papire kompanija različitih veličina, vrednosti i poslovnih delatnosti. Iako jedan deo publike veruje da je ovakvim ulagačima lako da usmeravaju velike sume novca na berzanska tržišta, obzirom na to koliko su “teški”, kao i na činjenicu da diversifikuju svoje investicije raspoređujući ih istovremeno na više raznolikih aktiva, oni su ipak poznati pre svega kao istorijski dobitaši. Evo nekoliko primera iz poslednjih nekoliko meseci.

Akcije kanadske rudarske kompanije Barrick Gold u ovom trenutku vrede oko 20 dolara na Njujorškoj berzi, međutim od marta do septembra prošle godine udvostručile su svoju vrednost sa 15 na 30 dolara. Njih su kupovali Platinum Investment Management, fond specijalizovan za ulaganje u plemenite metale, ali i Berkshire Hathaway Vorena Bafeta (Warren Buffet). Međutim, kada je Bafet sredinom februara rasprodao svih 12 miliona akcija koje je posedovao, njihova vrednost je u dva dana pala za 5,4 odsto, a tržišna kapitalizacija kompanije je pala sa 42 na 35 milijardi dolara.

S druge strane, tržišna kapitalizacija IT giganta Cisco Systems sada iznosi 193,1 miiljardu dolara, a njene akcije su u trendu rasta, uz manje korekcije, još od kraja oktobra. Zanimljivo je da je fond Generation Investment Management, čiji je osnivač i predsednik bivši američki potpredsednik Al Gor (Al Gore), baš tada kupio 18 miliona akcija Cisca po ceni od 35,6 dolara, poguravši im posledično vrednost. Sada je cena jedne akcije ove kompanije 45,3 dolara.

Kad već pričamo o diversifikaciji, posle IT industrije i rudarsko-energetskog sektora, treba pomenuti da su investitorima trenutno veoma privlačne akcije avio-kompanija, obzirom da su, objedinjeno gledano, doživele veliki istorijski pad tokom 2020. godine. Kupiti jeftino, pa prodati skupo je želja svih trgovaca, i jedino još treba dočekati kraj pandemije i ponovno uspostavljanje avio-saobraćaja pa da vrednosti ovih akcija ponovo porastu. Fond PAR Capital Management gotovo isključivo usmerava sredstva u ovaj sektor jer poseduje veliki udeo akcija u kompanijama Delta Air Lines, Southwest Airlines, United Airlines, ali i akcije u popularnom turističkom portalu Trip Advisor.

Johnson & Johnson beleži blagi rast vrednosti akcija tokom cele 2020. godine, i u ovom trenutku njihova cena iznosi 162 dolara. No, imajući u vidu da je ova farmaceutska kuća na putu da i zvanično odobri i pusti u promet sopstvenu vakcinu protiv virusa Covid-19, i to s samo jednom dozom i po tržišnoj ceni od 8-10 dolara, što je niže od konkurencije, gotovo sigurno možemo očekivati veliki skok vrednosti kompanije. Njena tržišna kapitalizacija je već na ogromnih 427,5 milijardi dolara.

Dobitaš tokom prošle godine bila je i kompanija PayPal. Sa 86,6 dolara iz marta meseca njihove akcije su Novu godinu dočekale na nivou od 234,2 dolara. Sada su već na 266 dolara. Hedž fond Soma Equity Partners je u trećem kvartalu 2020. kupio 100.000 akcija PayPala, ispostavilo se u pravom trenutku jer je tada krenuo brži uspon ka rekordnim vrednostima, najviše zahvaljujući tadašnjoj najavi da će ovaj elektronski servis za novčane transakcije u svoju ponudu uvrstiti i kriptovalute.

Na kraju, vratimo se opet Vorenu Bafetu. Berzanski svet je iznenadio svojom prošlonedeljnom kupovinom akcija naftne kompanije Chevron, u trenutku kada se investitori generalno okreću od energetskog giganta koji gro svoje zarade ostvaruje na “prljavim” tehnologijama. Pretpostavka je da Bafetov fond želi da kapitalizuje sadašnji rast cena nafte. U međuvremenu, akcije Chevrona su, naravno, u trendu rasta, i sada iznose 103,3 dolara, a tržišna kapitalizacija kompanije je dosegla 198,8 milijardi dolara.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button