Od 1. jula bez rominga na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Od 1. jula bez rominga na Zapadnom Balkanu

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu ocenila je da ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu 1. jula 2021. predstavlja korak ka snižavanju cena rominga sa EU.

Majlinda Bregu je rekla da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan.
“Režim ‘rominga kao kod kuće’ na Zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. godine znači korak bliže snižavanju cena rominga sa Evropskom unijom”, istakla je Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) na sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga.
Troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih cena rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.
“Naš naredni korak je snižavanje cena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalnog direktorata za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona”, najavila je Majlinda Bregu.
U prvim mesecima sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u čitavom regionu i do značajnog smanjenja cena rominga, za 83 do 96, što je pomoglo pripremu za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu.
Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cena rominga sa EU deo je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.
Tags
Back to top button