U BiH ima više od 600 milionera i skoro stotinu multimilionera – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

U BiH ima više od 600 milionera i skoro stotinu multimilionera

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milionera i skoro stotinu multimilionera koji raspolažu sa oko pet milijardi KM, što dovoljno govori koliki je jaz između bogatih i siromašnih … ”

Jaz između bogatih i siromašnih samo se povećava. I dok neko ima za automobil od pola miliona maraka, većina građana živi na ivici egzistencije. Svako vreme nosi svoje breme, ali ono se ne deli jednako bar u BiH, piše RTVBN .

U vreme svake krize najviše je ispaštao običan narod, tako je i sada. I poslednja korona kriza najmanje je pogodila one sa dubokim džepom, kao i one u državnim jaslama.

S druge strane, brojna mala preduzeća su zatvorena, a radnici ostali i bez crkavice koju su zarađivali. Za to vreme dok tonu u sve veće siromaštvo, vlastitim očima gledaju kako bogatstvo bogatih još raste. A teret nepravde postaje sve teži.

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milionera i skoro stotinu multimilionera koji raspolažu sa oko pet milijardi KM, što dovoljno govori koliki je jaz između bogatih i siromašnih. Takođe, govori i o tome da su zakazale institucije koje bi trebalo da vode računa i o enormnom bogaćenju, ali i o ljudima koji su u stanju socijalne potrebe“, rekao je za RTVBN sociolog Vladimir Vasić.

”Kad govorim da treba da vode računa o ljudima koji se enormno bogate prvenstveno mislim sa zakonskog aspekta, da se ispita na koji način ti ljudi dolaze do velikih iznosa novca, na koji način šire svoje bogatstvo, na koji način se enormno bogate”, kaže Vasić.

”Potrebno je urediti sistem na način ravnomerne raspodele. Postoji sistem socijalnih davanja, ali ta politika ne može biti presudna za suzbijanje ovog fenomena. Socijalna davanja moraju biti usmerena na radno nesposobno stanovništvo, dakle penzionerima, invalidima i nekim drugim kategorijama koji nisu radno sposobni. Država treba da osigura mogućnost radno sposobnog stanovništvu da radi i zarađuje za svoj život”, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Međutim, veliki problem u BiH je što najveći deo radnika ne može zaraditi za normalan život bez mnogih odricanja i što je velikim delom i radnička klasa na ivici siromaštva.

Sit gladnom ne veruje. Pa tako i ne čudi mnogo podatak da je za najskuplji automobil u prošloj godini izdvojeno preko pola miliona maraka, te da je u godini korone skočio i uvoz srebra, zlata i dragulja u BiH.

Izvor: Buka.ba

Tags
Back to top button