Beogradska berza: Promet desetkovan, indeksi porasli – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: Promet desetkovan, indeksi porasli

Promet na domaćem tržištu akcija danas je snažno pao, dok su indeksi zabeležili nove dobitke nastavljajući uzlazni trend započet 4. februara uz povremene minorne korekcije.
Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,9 miliona dinara (41,5 hiljada evra).

Oba indeksa su ojačala za po pola procenta, pri čemu je BELEX15 zaključen na 758,04 poena, a BELEXlajn na 1.575,63 poena.

Nijedna akcija na Regulisanom tržištu nije zabeležila promet u sedmocifrenom iznosu.

Najtrgovanija je bila Naftna industrija Srbije s prometom od 0,8 miliona dinara, uz porast cene od nepunih 0,2 posto, na 631 dinar.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je zaključio trgovanje u porastu za oko 1,5 procenata, na 13.900 dinara, uz realizaciju od 0,4 miliona dinara, a preferencijalna akcija duvanske industrije “Filip Moris” je napredovala za nešto manje od 0,2 odsto, na 6.130 dinara i ostvarila trgovanje vredno 0,2 miliona dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je bila na čelu liste dobitnika dana sa skokom cene od 9,4 posto, na 1.150 dinara, a isprometovana je za 0,1 milion dinara.

Na MTP tržištu su i dalje u fokusu akcije kompanija iz poljoprivredne delatnosti.

Tako je akcija poljoprivrednog društva Omoljica registrovala rast vrednosti od 7,4 procenta, na 2.322 dinara, uz promet od 1,8 miliona dinara, dok je poljoprivredno preduzeće Borac iz Šurjana uzletelo za 9,3 posto i završilo dan na cenovnom nivou od 3.500 dinara, uz realizaciju od 1,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali više nego skroman udeo od samo 3,94 posto, pri čemu u kupovini 2,35 procenata a u prodaji 5,54 odsto.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button